Zuivering Weense eregraven

Wenen doet een nieuwe poging in het reine te komen met het nazi-verleden van Oostenrijk. De `verdiensten' van alle overleden Oostenrijkers aan wie in de jaren 1939-1945 een eregraf werd toegekend zullen opnieuw worden beoordeeld. Dit heeft het stadbestuur besloten.

Er komt een commissie voor de eregrafzuivering. ,,Dit betekent een verdere stap in de herwaardering van het nationaal- socialistische verleden van de stad'', aldus stadsbestuurder Mailath-Pokorny van Culturele Zaken.

Wenen telt een paar duizend eregraven. ,,De historisch feitelijke herwaardering door onafhankelijke deskundigen is bedoeld om eenzijdige polemieken te dwarsbomen en een oprechte en getrouwe behandeling van het verleden te bewerkstelligen'', aldus Mailath-Pokorny.

In tegenstelling tot de situatie in andere buurlanden van Duitsland verwelkomden de meeste Oostenrijkers de invasie van Hitlers legermacht in 1938 met nauwelijks verholen enthousiasme. Na de oorlog heeft het land lange tijd zijn actieve rol in het Derde Rijk trachten te verdoezelen. Veel kritiek kreeg Oostenrijk ook op de tegenwerking van pogingen om verdachten van oorlogsmisdaden te laten berechten.

Directe aanleiding voor de instelling van de zuiveringscommissie voor eregraven was een actie van het groene Weense raadslid David Ellensohn. Zijn Britse grootvader was in de Tweede Wereldoorlog boven België neergehaald als piloot van een toestel van de Royal Air Force.

Ellensohn was erachter gekomen dat het toenmalige bestuur van Wenen aan luchtmachtmajoor Walter Nowotny een eregraf had toegekend wegens zijn uitzonderlijke verdiensten. Hij had in de Tweede Wereldoorlog 258 geallieerde vliegtuigen uit de lucht geschoten en kwam in 1944 zelf om het leven.

Ellensohns actie leidde ertoe dat Nowotny in mei zijn eregraf kwijtraakte. Twee weken geleden werd een demonstratie van de `Bond tot bescherming van het soldatengraf' tegen deze maatregel verboden.