Ziek, zieker, ziekst

Mijn oude, alleenstaande moeder wordt zieker en zieker. Mijn (enige) broer heeft kanker en is bijna uitbehandeld. Mijn moeder heeft 45.000 euro op haar spaarrekening. Mijn broer deelde me onlangs mee dat hij en zijn vrouw geen aanspraak willen maken op mijn moeders erfenis. Ze hebben het niet nodig, vinden ze, want zij hebben meer geld dan ik, een prachtig huis, een auto enz. Hij is per slot van rekening bijna dood en zijn vrouw zou zich schuldig voelen wanneer ze de helft van de erfenis ontvangt. Natuurlijk voel ik me bijzonder ongemakkelijk met deze vorm van filantropie. Maar afgezien daarvan: stel dat ik akkoord ga (mijn twee kinderen kunnen wel wat extra geld gebruiken), hoe voorkom ik dan dat ik over het erfdeel van mijn broer onnodig veel belasting betaal?

(mevr. W. van D.)

Wanneer u vandaag alleen zou erven, betaalt u circa 3.200 euro erfenisbelasting over die 45.000 euro. Dat is te doen. Maar tussen nu en het overlijden van uw moeder kan zij onbelast schenken aan u en uw kinderen. Zo drukt u die belasting. Om complicaties te voorkomen, bijvoorbeeld met de kinderen van uw broer, kan uw moeder in haar testament vastleggen dat u en uw kinderen de enige erfgenamen zijn. Dan blijft er niet veel belasting over. Ik zou deze kwestie voorleggen aan de notaris van uw moeder. En natuurlijk moet u instemmen met de wens van uw broer en zijn vrouw. Sterkte.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele