Wankel positivisme op de beurs

Op de beurs is het optimisme troef. Deze week beslechtte de AEX-index de grens van 340 punten. De vraag is of het positivisme van beleggers overeind blijft als nieuwe bedrijfsresultaten tegenvallen.

Halen of Balen, zo heet de beleggingsclub van onderwijzer Dirk Gommer uit Dronten. Gommer en tien andere clubleden zijn sinds mei weer wat actiever geworden op het Damrak. ,,We hebben in groepjes bekeken wat de AEX-index op korte termijn en lange termijn zou kunnen doen en het vertrouwen was er weer'', zegt Gommer. Halen of Balen bestaat al elf jaar. ,,We hebben alles meegemaakt, de stijgingen, de dalingen.''

Gommer en zijn clubgenoten zijn optimistisch over het beursklimaat. ,,We dachten al dat de AEX-index tijdens de zomer stand zou houden, het woord rally viel zelfs tijdens een van onze vergaderingen.'' Ze hebben er vooral fondsen uitgepikt die de potentie hadden om een `opwaarts ritje' te maken, aandelen die hun bodem wel hadden bereikt. ,,Dan moet je denken aan Versatel of Buhrmann, daar hebben we aardige ritjes omhoog mee gemaakt'', zegt Gommer.

Sinds maart van dit jaar, toen de AEX-index een dieptepunt van 220 punten bereikte, kent de beurs eigenlijk alleen maar winnaars.

Verliezers zijn er amper. Ze heten Nedcon, Petroplus, Vilenzo, Samas of the Porceleyne Fles; aandelen die sinds maart dit jaar met dubbele cijfers in waarde zijn gedaald. Stellagebouwer Nedcon is daarbij lijstaanvoerder met een koersdaling van 27 procent.

Deze week schoot de AEX-index, de toonaangevende graadmeter met 25 hoofdfondsen, door de grens van 340 punten heen, waarmee de index zijn hoogste niveau van 2003 bereikte. Grootste stijgers op het Damrak sinds maart zijn fondsen als de IT-dienstverleners Getronics, Ordina, Pink Roccade en Simac; technologieaandelen die met honderden procenten omhoog zijn gegaan.

,,Het is verbazingwekkend dat de technologiefondsen het zo goed doen'', zegt Danny Markens, beleggingsadviseur van Effectenbank Stroeve. ,,Kijk bijvoorbeeld naar ASML, dat eigenlijk nog geen goed nieuws naar buiten heeft gebracht, maar de koers is toch fors opgelopen.'' Het aandeel ASML is in een half jaar met 147 procent gestegen.

Een andere sector die bijdraagt aan de opmars van met name de AEX-index, is de financiële sector. Vooral de verzekeraars zijn van ver gekomen. Op 12 maart noteerde Aegon een koers van 5,87 euro, sindsdien is het aandeel met meer dan 100 procent opgestoomd tot boven de 12 euro. Bankverzekeraar ING maakte een nog hardere spurt.

Het fonds won bijna 130 procent, tot boven de 23 euro. ,,Zij profiteren van de ontwikkeling van de dollar en het verbeterde beursklimaat. De verzekeraars zien hierdoor hun financiële buffers weer versterkt worden'', aldus Markens.

De oorzaak voor het optimisme op de beurs heeft volgens de beursadviseur alles te maken met de signalen over de Amerikaanse economie, die op herstel wijzen. ,,Je kan eigenlijk zeggen dat Europa meelift op het herstel in de Verenigde Staten.'' Want met Europa gaat het volgens hem nog niet zo goed. ,,Nederland, Duitsland; het ziet er niet naar uit dat die economieën op korte termijn weer op volle toeren draaien.''

Veel zal afhangen, denkt Markens, van hoe de resultaten van het bedrijfsleven in het derde kwartaal eruit zien. ,,Sommige bedrijven hebben goede cijfers laten zien dankzij kostenbesparingen. Dat houdt een keer op. In de VS doet de economie het bovendien ook beter als gevolg van de defensie-uitgaven.'' Straks moet de groei ook ergens anders vandaan komen.

    • Philip de Wit