Televisie en radio voorkeur zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. In de eerste uitzending van het seizoen een gesprek met Anthony Brugmans van Unilever over de pogingen van de Commissie Tabaksblat nieuwe omgangsvormen in het bedrijfsleven te introduceren. Verder een gesprek met minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66) en gesproken column van Ronald Plasterk. Ned.3, 12.07-13.02u.

Netwerk. Een reportage over de oorlogsmisdadiger Bikker, verder aandacht voor de commissie Kohnstamm, die onderzoek deed naar het functioneren van de politie. Ned.1, 20.30-21.07u.

DOCUMENTAIRE

Hallal in de Prairie. Profiel over de bewoners van de Amerikaanse stad Dearborn, een voorstad van Detroit en bekend om de gigantische Fordfabriek, waar 's werelds grootste Arabische gemeenschap leeft buiten de Arabische wereld. De Arabische Amerikanen zijn sinds de aanslagen van 11 september 2001 en door de oorlog met Irak zichtbaarder, maar ook mondiger geworden. Ned.1, 12.30-13.00u.

KUNST

Boeken op zondag. Eerste aflevering van een zesdelig (semi)live programma over boeken. Niet elitair, maar voor de `gewone' kijker, veel aandacht voor kinderboeken, poëzie en biografiën, gepresenteerd door `cultuurkoningin' Hanneke Groenteman. Ned.3, 17.00-18.00u.

R.A.M. special. Serie over prominente vertegenwoordigers uit de wereld van kunst en cultuur. Cellist Ernst Reijseger ontmoet onder anderen slagwerker Han Bennink, de Sardijnse zanggroep Tenore e Concordu de Orosei en de pianist Frank van de Laar. Ned.3, 19.50-20.55u.

FILM

Klatretøsen/Catch That Girl (Hans Fabian Wullenweber, 2002, Denemarken.Zweden/Noorwegen). Alpinistisch aangelegd meisje besluit best bewaakte bank van Denemarken te kraken om operatie van zieke vader te bekostigen. Moderne, niet-moralistische kinderfilm won publieksprijs op Cinekid 2002. Ned.3, 9.33-11.00u.

Gummi Tarzan/Rubber Tarzan (Søren Kragh-Jacobsen, 1981, Denemarken). Voorbeeldige jeugdfilm over 10-jarig verschoppelingetje dat in zijn fantasie zijn vermeend sterkere omgeving aftroeft. Ketnet, 11.05-12.30u.

The Wind in the Willows (Terry Jones, 1996, VS/Engeland). De Pythons Terry Jones, Michael Palin, Eric Idle en John Cleese herenigden zich voor betrekkelijk onbekend gebleven, weelderig verfilming van Kenneth Grahame's jeugdklassieker `De wind in de wilgen'. Rat, Mol en Das schieten te hulp als roekeloze Pad zijn landgoed dreigt te verliezen. BBC1, 14.00-15.25u.

Yellow Card (John Riber, 2000, Zimbabwe). Zimbabweaans drama snijdt beheerst forse thema's aan. 17-Jarige arbeidersjongen droom van voetbalcarrière bij Manchester United maar valt problematisch voor een beter gesitueerd meisje en wordt bovendien opgezadeld met de baby die hij bij een vorige vriendin verwekte. Ned.3, 14.18-15.47u.

Quick Change (Harold Ramis, 1990, VS). Melige komedie hekelt Newyorkse grotestads-hel, waar taxichauffeurs onverstaanbaar zijn en achter elke deur een clubje zware criminelen vergadert. Bankrovers Bill Murray, Geena Davis en Randy Quaid proberen vergeefs deze stad te ontvluchten. V8, 18.55-20.30u., onderbroken door reclame.

Henry VIII and His Six Wifes (Waris Hussein, 1973, Engeland). Vermaarde BBC-serie stond model voor verzorgde kostuumfilm over het leven van de koning uit de titel, in flashbacks verteld vanaf zijn sterfbed. Met Keith Michell, Frances Cuka, Charlotte Rampling, Jane Asher. BBC2, 19.00-21.00u.

Stepmom (Chris Columbus, 1998, VS). Staaltje soap over de machtsstrijd tussen Susan Sarandon en Julia Roberts, respectievelijk de ex en de nieuwe vriendin van Ed Harris, waar het gaat om het moederen over de kinderen uit het gestrande huwelijk. Dan krijgt een van de duellerende dames kanker. Net5, 20.30-22.50u., met reclame.

Kramer versus Kramer (Robert Benton, 1979, VS). Met Oscars overladen, even intelligente als onweerstaanbare tearjerker. Dustin Hoffman ontdekt noodgedwongen het vaderschap, waarna weggelopen Meryl Streep via de rechter alsnog zoontje Justin Henry opeist. Ook met Jane Alexander. RTL4, 21.00-23.00u., met reclame

Heat (Michael Mann, 1995, VS). Zowel Al Pacino als Robert De Niro excelleren in cops and robbers-epos, respectievelijk als briljante, werkverslaafde politie-inspecteur en supercrimineel. Los Angeles is het 20ste-eeuwse frontier-gebied in deze grotestadswestern. BBC1, 22.00-1.00u., onderbroken door nieuws.

Drift (Michiel van Jaarsveld, 2001, Nederland). Brommertjes tuffen sukkelig over de Nederlandse dijken in ondergewaardeerd speelfilmdebuut van Van Jaarsveld. Vijftienjarig meisje (Christel Oomen), dat probeert te overleven met oudere broer in arme Rotterdamse buitenwijk, kampt met opspelende puberhormonen. Genuanceerde behandeling van kwetsbare thema's als seksueel misbruik en incest. Ned.3, 22.10-23.45u.

RADIO

OVT. Column van Peter Brusse, eerste deel van drie over de geschiedenis van een 200 jaar oude scheepvaartroute van Nederland naar Frankrijk. Radio 1, 10.04-12.07u.

Radio 1-journaal. Voorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas, die verleden jaar van plan was de vergadercultuur op het Binnenhof te veranderen en het dualisme versterken, praat over hoe het nu staat en over zijn ambities. Radio 1, 12.07-14.04u.

Verum, Bonum, Pulchrum. Gesprek met Willem Brakman n.a.v. zijn 50ste boek dat deze maand verschijnt Nazomer. 747AM, 23.00-0.00u.