Televisie en radio voorkeur zaterdag

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag.Thema-uitzending over probleemjongeren, met kinderrechter Schuijt uit Utrecht, korpschef K. Bakker van de regio Gelderland-Midden en M. de Winter van de Universiteit Utrecht. Tijdens de uitzending reageren zij op vragen van het publiek. Ned.2, 18.00-19.30u.

Knevel op zaterdag.In de Bijlmer volgt Knevel dominee Dube, die uitgeprocedeerde asielzoekers opvangt. En een reportage uit Bagdad, waar Amerikaanse soldaten hun zenuwen nauwelijks de baas zijn. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova.Enquète onder economen over de bezuinigingen en gesprekken hierover met vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers. Ned.3, 22.20-23.10u.

Kassa. Honderden mensen betaalden veel geld voor een computer die ze nooit ontvinge, en: wat kost reageren op advertenties met 066-, en 084- en 087-nummer. Verder: wat moet je betalen voor het laten monteren van nieuwe autobanden? Ned. 3, 19.02-19.37u.

Terzake. Vanaf vandaag een nieuwe terugblik op de week onder de titel Coninx & Van Wijck, waarin Alain Coninx en Frieda van Wijck de twee jongste leden van de federale regering ontvangen. Canvas, VRT, 20.00-21.00u.

DOCUMENTAIRE

De Bijlmer: geloof, hoop en sloop. Derde deel van een documentaire over de Amsterdamse stadswijk, waarin we kennis maken met Edward Phillips, een illegaal uit Liberia, die al twee jaar zwervend doorbrengt in de krochten van de Bijlmer-hoogbouw die gesloopt wordt. Ned. 3, 16.28-17.00u.

KUNST

De 4e nacht van de Poëzie

Zie tv-vooraf. Ned.3, vanaf 00.55u.

Museumgasten. Presentator Menno Bentveld en schrijfster Annemarie Oster brengen een bezoek aan het Marine Museum. Ned. 1, 17.08-17.28u.

FILM

The Seven Year Itch (Billy Wilder, 1955, VS). Fameuze komedie met Marilyn Monroe's opwaaiende zomerjurk boven een luchtrooster van de ondergrondse. Brave Tom Ewell raakt van de kook als zijn vrouw op vakantie is en Monroe zich aandient als nieuwe bovenbuurvrouw. BBC2, 15.50-17.30u.

The Associate (Daniel Petrie, 1996, VS). Amerikaanse remake van Franse boulevardkomedie L'associé (René Gainville, 1979) werd een emancipatorische wraakfantasie. Executive Whoopi Goldberg verschuilt zich achter een fictieve zakenpartner (blank, bejaard en man) om wraak te nemen op alle vernederingen die haar als zwarte vrouw in de mannelijke zakenwereld ten deel vielen. Met Dianne Wiest als sloverige secretaresse. Ned.3, 20.07-22.00u.

The French Connection (William Friedkin, 1971, VS). Fameuze misdaadfilm, waarin schamele Newyorkse rechercheur Gene Hackman een drugslijn uit Marseille oprolt. Vooral bezienswaardig wegens raak getroffen 'couleur locale' en een adembenemende, vaak geïmiteerde achtervolgingsscène. Ook met Roy Scheider, Fernando Rey. BBC2, 23.00-00.40u.

U-turn (Oliver Stone, 1997, VS). Minder bekende, voor relatief weinig geld gemaakte 'Stone' is amusante film noir waarin maffia-loopjongen Sean Penn speelbal wordt van rivaliserende echtelieden Jennifer Lopez en Nick Nolte. Bovendien met Joaquin Phoenix en Jon Voight. Net5, 22.55-1.15u., onderbroken door reclame.

Lek (Jean van de Velde, 2000, Nederland). Veelgeprezen en -bekroonde, oer-Hollandse politiefilm van internationale allure biedt gelaagd scenario over boeven, informanten en corrupte agenten. Debuut van soapster Cas Jansen. Ook met Victor Löw, Ricky Koole, Thomas Acda. Ned.3, 23.07-0.55u.

Free Money (Yves Simoneau, 1998, Canada). Mislukte maar curieuze komedie. Marlon Brando als gevangenisbewaker wiens schoonzoons Thomas Haden Church en Charlie Sheen een trein beroven. Ned.2, 0.10-1.52u.

Blood Simple (Joel Coen, 1983, VS). Onafhankelijk geproduceerd debuut van inventieve gebroeders Coen. Meesterlijke thriller jongleert ironisch met horror-sjablonen, christelijke symboliek, voortdurend op het verkeerde been gezette hoofdpersonen en een ondeugend visueel idioom tegen het decor van bekrompen Texas. Met John Getz, Frances McDormand. Canvas, 0.15-1.50u.

Fitzcarraldo (Werner Herzog, 1982, West-Duitsland). Midden in de jungle van Peru opgenomen filmdroom van fanaticus Herzog paart plaatjes van soms bedwelmende schoonheid aan een zwakke dramatische structuur. Klaus Kinski speelt een aan Caruso verslingerde najager van dromen, die een stoomboot in zijn geheel over een berg laat trekken. Herzog filmde zonder trucages (zodat we 'onze ogen weer kunnen geloven') en kreeg in Cannes een regieprijs voor de moeite. Ook met Claudia Cardinale. ZDF, 1.00-3.30u.

Merry Christmas Mr. Lawrence (Nagisa Oshima, 1982, Engeland). Oshima brengt fenomenaal de botsing der culturen in beeld door in een Japans krijgsgevangenenkamp zonder apert 'goeden' en 'slechten', een psychologische strijd te laten ontbranden tussen twee Britse militairen en twee Japanse officieren die als hun Oosters tegenbeeld kunnen gelden. Hoofdrollen voor popsterren David Bowie en Ryuichi Sakamoto. Ook met Tom Conti. BBC2, 1.10-3.10u.

RADIO

Opium. Bart Chabot over zijn derde deel in de biografiereeks over Herman Brood en Jack Jansen over zijn documentaire over de zangeres Fairuz. En de tentoonstelling 'Etsen van Rembrandt' in de dependance van het Rijksmuseum op Schiphol.

Radio 1, 19.00-20.00u.

Zomerspijkers. Marcel Verreck ontvangt zangeres Frédérique Spigt. Zij draait haar favoriete muziek en licht haar keuze toe.

Radio 2, 12.00-13.00u.