Technologie voorzichtig in de lift

Chipproducent Intel heeft zijn omzetverwachting voor de tweede keer in twee weken naar boven bijgesteld. Topman John Chambers van automatiseerder Cisco hervindt langzaam maar zeker zijn uitbundige manier van doen. De Britse producent van telecomapparatuur Marconi heeft zelfs gezegd dat zijn omzet weer kan gaan groeien. Vele managers van technologiebedrijven horen na terugkeer van hun zomervakantie hun klanten zeggen dat ze erover denken hun bestedingen op te voeren. Zou de opleving van technologieaandelen eindelijk vaste grond onder de voeten krijgen?

Het beste economische bewijsmateriaal dat voorhanden is – uit de VS – is bemoedigend. In de technologiesector stijgen de orders voor duurzame goederen al drie maanden op rij. Ze waren in juli 9 procent hoger dan een jaar geleden.

Maar de gegevens moeten voorzichtig worden geïnterpreteerd. Voor een deel zijn de orders gestegen omdat de technologiebedrijven grondstoffen als halfgeleiders hebben ingeslagen in de aanloop naar een jaargetijde waarin ze traditiegetrouw goed verkopen. Het seizoen waarin de scholen weer beginnen, is afhankelijk van de consumentenvraag, en die heeft niet teleurgesteld.

Maar belangrijker is de zogeheten 'budgetoverloop', wanneer IT-managers hun jaarlijkse budgetoverschotten besteden in de maanden die voorafgaan aan Kerstmis. Of ze echt geld gaan uitgeven, in plaats van er alleen maar aan te denken, zal binnen een paar maanden blijken.

Maar zelfs áls dat gebeurt, moeten beleggers selectief zijn. De producenten van halfgeleiders moeten worden vermeden, omdat hun omzet door het (tijdelijk) vergroten van de voorraden kan zijn gegroeid. Computerfabrikanten zijn ook niet echt aantrekkelijk, zolang onduidelijk is hoe groot de 'budgetoverloop' zal zijn. Bizar genoeg zijn het de aandelen van deze bedrijven die vaak absurd hoge waarderingen kennen.

Interessanter zijn bedrijven die software en diensten leveren. Ook de producenten van telecomapparatuur zijn de moeite van het bekijken waard, al was het maar omdat de klanten van deze bedrijven al tot op het bot hebben bezuinigd. Bovendien zijn de waarderingen in deze sector redelijker, met name onder de kleinere aandelen. Het gevaar gaat uit van druk op de prijzen.

Hoewel de capaciteitsbenutting toeneemt, blijft zij laag in vergelijking met eerdere economische inzinkingen. En dat maakt het moeilijker voor bedrijven om de prijzen te verhogen. Beleggers moeten daarom vasthouden aan bedrijven die hun operationele kosten hebben gekortwiekt.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Mike Monnelly