Salaris Moberg verziekt de sfeer bij Albert Heijn

Werknemers en klanten van Albert Heijn in Zaandam hebben felle kritiek op het beloningspakket van de nieuwe bestuursvoorzitter van Ahold. `Het bedrag dat Moberg bij zijn vertrek krijgt, daar moet ik ruim 222 jaar echt voor werken.'

Anders Moberg, de nieuwe bestuursvoorzitter van Ahold, kiest voor eenvormigheid om het supermarktconcern weer rendabel te maken. De meeste werknemers van de hoofdkantoren van Ahold en Albert Heijn zijn dat al, zo bleek gisteren tijdens de lunchpauze in een zonnig Zaandam. `Geen commentaar' en `wij mogen niet met de pers praten' waren de standaard antwoorden op de vraag naar het beloningspakket van Moberg.

Donderdag werd bekend dat de nieuwe Zweedse topman de komende twee jaar minimaal zes miljoen euro gaat verdienen. Bovendien ontvangt hij opties en aandelen met een waarde van vier à vijf miljoen euro en krijgt hij, als hij goede prestaties levert, een bonus die kan oplopen tot 2,5 keer zijn jaarsalaris van 1,5 miljoen euro. Bij vertrek krijgt hij twee jaarsalarissen mee en tweemaal de gemiddelde bonus over de afgelopen jaren.

,,Bij ons aan tafel wordt Moberg al de man van tien miljoen genoemd'', zegt Saskia de Boer, een van de weinige Ahold-medewerkers die wel wil reageren op het beloningspakket van de nieuwe topman. De hoogte van zijn salaris is volgens haar ,,ingeslagen als een bom'' omdat het ,,buiten elke proportie is''.

Was de Raad van Commissarissen onder leiding van president Henny de Ruiter zo wanhopig in het vinden van een opvolger voor Cees van der Hoeven dat ze bereid was elke prijs te betalen, zo vraagt ze zich af. ,,Het is een cliché, maar voor een concern dat reclame heeft gemaakt met de slogan `op de kleintjes' letten, geeft het geen pas'', zegt een collega van haar die niet met haar naam in de krant wil.

Deze week werd bekend dat supermarktketen Albert Heijn 440 banen gaat schrappen. Tweederde wordt gerealiseerd door ontslag en daarbij gaat het vooral om functies op het hoofdkantoor in Zaandam (250 van de in totaal 1.300 functies). Werknemers van het hoofdkantoor van Albert Heijn wijzen vaak op de relatie tussen die ontslagen en het miljoenensalaris van Moberg. ,,Ik ken een paar collega's die er waarschijnlijk uitvliegen'', zegt een veertiger in een donkergrijs pak, ,,en Moberg vliegt met een paar miljoen binnen. Ik vind het te gek voor woorden. Het verziekt de sfeer.'' Ook hij wil niet met zijn naam in de krant. ,,Voor je het weet kom ik ook op het exit-lijstje.''

De ontslagen vallen bij Albert Heijn en niet bij het moederconcern Ahold. Dat zou de meer ontspannen sfeer kunnen bepalen die gistermiddag heerste in de omgeving van het hoofdkantoor van Ahold, gevestigd aan de Albert Heijnweg 1. Maar het salaris vinden de meeste werknemers ,,een grootgrutter onwaardig'', aldus één van hen. IT'er Vis trekt het papiertje van zijn lolly af en stopt het snoepgoed in zijn mond. ,,Lekker'', is zijn oordeel. Op zijn afdeling hebben ze bij de koffie ook even over het salaris gesproken. ,,Te hoog'' was het oordeel. Maar ze waren er ook bezorgd over. ,,Hoe krijgt hij het op?''

Op vijf minuten wandelen van het hoofdkantoor bevindt zich de eerste Albert Heijn supermarkt. De medewerkers willen alleen anoniem iets zeggen. ,,Bizar'', ,,te gek voor woorden'' en ,,loon naar prestatie zullen we maar hopen'' valt te noteren. De meeste klanten vinden de beloning van Moberg ,,te hoog''. ,,Het bedrag dat Moberg bij zijn vertrek krijgt, zeg tien miljoen, daar moet ik met mijn salaris van 45.000 euro ruim 222 jaar echt voor werken'', zegt Harry ten Wolde terwijl hij zijn boodschappenkar vol laadt met flessen frisdrank.

Conny Bakker doet haar wekelijkse boodschappen fruit. ,,Ik haal mijn vitamine-injectie bij Albert Heijn, de rest van de boodschappen doe ik bij de Dekamarkt. Dat scheelt zo'n tien euro per week.'' Volgens haar is na de ,,keurige generatie Heijn'' het supermarktconcern in handen gevallen van ,,graaiers''. ,,Meneer Albert Heijn hield van zijn bedrijf'', constateert Bakker, huisvrouw en moeder van drie kinderen. ,,De mensen die hem zijn opgevolgd houden alleen maar van geld, veel geld.''

Voor Marieke Lievens – ,,Appie-fan sinds 1973'' – is de maat nu vol. ,,Ik vond Albert Heijn te duur, maar de sfeer in de winkel sprak mij aan'', zegt ze. Ze staat voor het AH-filiaal aan het Ankersmidplein. In haar hand heeft ze nog een AH-tas, maar de boodschappen doet ze in de toekomst elders. ,,Ik weiger om een bijdrage te leveren aan het salaris van de nieuwe baas. Ook ik heb zo mijn principes.''

MOBERG: pagina 17

www.nrc.nl: Dossier Ahold

    • Cees Banning