Rock-kostuum

Hoe gaan ze gekleed, de eerste afgestudeerden aan de Nederlands Rockacademie, vroegen Jetty Ferwerda en Peter Stigter (foto's) zich af.

De eerste lichting studenten van de Rockacademie in Tilburg kreeg deze week het diploma uitgereikt. De zeven aanstaande rocksterren kregen niet alleen het felbegeerde papiertje, waar zwart op wit staat dat ze kunnen zingen, schrijven, spelen, arrangeren en organiseren, ze lieten hun talent ook live zien in popcentrum 013 in Tilburg. Omdat mode en muziek tegenwoordig onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, leek dit ons de ultieme gelegenheid om te kijken hoe kledingbewust deze nieuwe muziekspecialisten zijn. Het publiek dat op de uitreiking afkomt is een mix van shabby-jeans en T-shirt en quasi-nonchalante pakken met gympen tot strakke rokjes en korte navelshirts. En welgeteld, één serieuze smoking. Maar dat was een trotse vader van een van de afstudeerders, die zich daarmee feestelijk onderscheidde van de rest.

De studenten komen we tegen in de kleedkamers. Stella Vermeulen (28) föhnt haar haar en heeft de wenkbrauwen en wimpers al voorzien van een laagje glitter. Ze heeft twee outfits bedacht voor vanavond: een wit jaren tachtig glamourpak van Mango voor de uitreiking, en een witte leren broek en wit shirtje voor haar optreden. ,,Ik ben afgestudeerd als ondernemer, dus dat kostuum past echt bij het management- en boekingskantoor dat ik heb opgericht'', zegt ze. ,,Maar ik speel ook in de feestband Glamourama en daar hoort natuurlijk heel andere kleding bij.'' Ze heeft echte podiumkleding, variërend van een kort, Schots rokje tot een gouden leren broek en allerlei corsetten. Een van haar voorbeelden is Steven Tyler, zanger van Aerosmith.

,,Hij ziet er goed uit, hij is altijd heel consquent in z'n stijl.''

Ook Emily van Orsouw (25), afgestudeerd als zangeres/docent is zich bewust van de impact van kleding. Op de opleiding was er ook aandacht voor, zegt ze: ,,Ik speel in drie verschillende bands, van een rockchickband tot een coverduo, en voor alles heb ik iets anders.'' Vanavond draagt ze een opvallende rok met knalblauwe voering en zwart boothals-shirt. Wat ze op het podium draagt verschilt niet veel van hoe ze er overdag uitziet, het is alleen allemaal wat minder overdreven en uitgesproken. Haar voorbeeld is Björk. Driek Stevens (28, gitaar/techniek) kan het niet `boeien' hoe hij eruitziet. ,,Nou ja, het moet wel cool zijn. Dus dat is meestal een broek, T-shirt en gympen zoals de doorsnee rocker eruitziet, zullen we maar zeggen.'' In zijn band Holy Roller gaat het in eerste instantie om de muziek en iedereen trekt aan wat 'ie wil.

Maartje Simons (26) is drummer bij de hip hop-band League of XO Gentlemen en ziet er stoer uit in haar wijde, rode broek, zwarte T-shirt en gympen. Omdat ze altijd achteraan zit op het podium, draagt ze altijd iets felgekleurds. ,,Dan zien ze me tenminste zitten'', zegt ze.

    • Peter Stigter
    • Jetty Ferwerda