Querida Máxima,

Suffig zappend in mijn bed werd ik er door overvallen. Opeens vulde jouw buik in badpak royaal het beeldscherm. Doordat tegelijkertijd de Duitse herder van de Argentijnse buren een insluiper van het erf begon te blaffen, kon ik het niet helemaal volgen. Maar volgens mij zei de commentator zoiets van dat het lichamelijke bollen zulke vormen aanneemt dat Argentinië er nog steeds rekening mee houdt dat je een tweeling baart.

Niet alleen in jouw geboorteland wordt het koninklijke babynieuws gevolgd. In het Braziliaanse São Paulo lopen de Oranjeklanten sinds het bekend worden van de zwangerschap heel nadrukkelijk fluitend over straat. Daar gaan ze ervan uit dat in hun stad een vitale bouwsteen is gelegd voor de toekomst van de Nederlandse monarchie. Of,in gewoon Nederlands, ze denken dat Alexander en jij de baby in deze metropool hebben verwekt.

Het moet zich allemaal hebben voltrokken in de nacht van woensdag 26 op donderdag 27 maart. Na het optreden van het Osiris pianotrio dat je schoonmoeder ter gelegenheid van het staatsbezoek aan Brazilië had geregeld. Het hotel heet opvallend genoeg wedergeboorte: Renaissance. Een megalomaan onderkomen met 400 kamers en 57 suites. Ik ben van de week wezen kijken, maar vond het de minst opwindende plek van São Paulo, een beetje stijfjes.

Het is al de tweede keer dat de grootste stad van Brazilië het decor vormt voor belangrijke aangelegenheden betreffende het koningshuis. Precies twee jaar voor het staatsbezoek wist minister van staat Max van der Stoel op deze plek met jouw hulp je vader ervan te overtuigen dat voor hem als oud-bewindsman in een fout regime geen plek was op de bruiloft in Nederland.

Brazilië is dus reuzeblij met je. Het in hun land verwekte nieuwe koningskind wordt bovendien geboren in het jaar waarin Brazilië de 400ste geboortedag viert van Prins Johan Maurits van Nassau Siegen. Onder zijn bewind regeerden de Nederlanders van 1630 tot 1654 in het noordoostelijk deel van Brazilië. Grappig dat koningin Beatrix in haar toespraak tot president Lula – twee dagen voor de conceptie – nog repte van ,,het versuymt Brasil'' om te refereren aan het Nederlandse verdriet over het verlaten van het gebied rondom de stad Recife. Het is een verzuim dat door een toekomstige koning(in) met kleine Braziliaanse worteltjes toch nog enigszins wordt gecompenseerd.

Wat Nederland destijds heeft opgegeven, is in São Paulo trouwens nog goed te zien. In het MASP-museum en in het prachtige gebouw van de Fundacao Maria Luisa e Oscar Americano hangen prominent dertien schilderijen van Frans Post. Deze destijds door Johan Maurits meegenomen kunstenaar was de eerste schilder die het Braziliaanse landschap vastlegde. In het stichtingsgebouw hangt ook het schilderij waarop Post heeft vastgelegd hoe de Nederlanders het kuststadje Olinda hebben platgebrand om de Portugezen te pesten. Burgemeester Germano de Vasconcelos Coelho heeft ooit nog eens voorgesteld om de Hollanders schadevergoeding te vragen. De man wordt gelukkig niet al te serieus genomen.

Nu weet je dus hoe São Paulo met je meeleeft. Het verzoek is hier trouwens of het kind op zondag 25 januari kan worden geboren. Dan viert de stad groots haar 450-jarig bestaan. In Rome zal de Paus dan een speciale herdenkingsmis opvoeren en ze rekenen er hier een beetje op dat Wassenaar die dag beschuit met muisjes eet. Un beso grande.

Buenos_Aires@nrc.nl

    • Marcel Haenen