Personalia: Ad van Baal

Voormalig landmachtbevelhebber luitenant-generaal Ad van Baal (56) keert terug op een hoge militaire post. Hij wordt vanaf december inspecteur-generaal van de krijgsmacht. Dat heeft het kabinet gisteren besloten.

Van Baal werd in 2002 gedwongen af te treden als landmachtbevelhebber, na het NIOD-rapport over de val de moslimenclave Srebrenica in 1995. Begin dit jaar werd Van Baal gerehabiliteerd door de parlementaire enquêtecommissie in de Tweede Kamer over `Srebrenica', die stelde dat zijn vertrek niet terecht was geweest.

Van Baal leidt momenteel een omvangrijke bezuinigingsoperatie op Defensie. Als inspecteur-generaal van de krijgsmacht volgt hij luitenant-generaal C.J.M. de Veer op, die de actieve dienst verlaat. De inspecteur-generaal van de krijgsmacht is een onafhankelijke vertrouwenspersoon die een oogje houdt op wat leeft binnen de krijgsmacht en daarover aan het departement rapporteert.