Ontvoerder van Lusanne bekent

De politie heeft gisteren een 63-jarige man uit het Friese plaatsje Ryptsjerk aangehouden. De man heeft inmiddels bekend dat hij de 11-jarige Lusanne van der Gun heeft ontvoerd. De aangehouden man is geen bekende van de politie. Zijn motief was geld, zo heeft hij verklaard.

De man ontvoerde Lusanne vorige week maandag in een auto, toen ze met een vriendin naar school fietste. Het meisje uit het Friese Oldeberkoop meldde zich vorige week woensdagavond bij een hotel in Venlo, nadat ze in de omgeving uit een auto was gezet. Het meisje moest onderweg naar Limburg in de kofferbak liggen. Ze bracht twee nachten in een auto in een garage met groene kanteldeuren door.

De man kon worden aangehouden na een tip van iemand die de auto had zien rijden en het kenteken had genoteerd. Volgens hoofdofficier van justitie L. den Hollander is de medewerking van het publiek belangrijk geweest voor het oplossen van deze zaak. Het onderzoeksteam sluit niet uit dat er nog andere aanhoudingen worden verricht.

Naast de aanhouding vrijdagochtend in Ryptsjerk, 25 kilometer ten noorden van Oldeberkoop, heeft de politie diezelfde ochtend ook een huiszoeking gedaan in het Drentse Tweede Exloërmond. De politie verwacht daar sporen van de ontvoering aan te treffen. Voor zover bekend zijn daar geen aanhoudingen verricht. Daarnaast is de politie nog steeds op zoek naar de garage met de twee groene kanteldeuren waar Lusanne twee nachten heeft doorgebracht. Dat moet ergens in Limburg zijn geweest.

Direct op de eerste dag van de ontvoering heeft de ontvoerder telefonisch een geldbedrag geëist. Volgens het OM is dat geld niet betaald. Justitie wil niet zeggen hoeveel geld voor de vrijlating van Lusanne is gevraagd.

De politie wil niet bevestigen dat de aangehouden man uit Limburg komt en twee jaar geleden naar Ryptsjerk is verhuisd. Buren van de 63-jarige verdachte hebben dat verklaard. Zij vertelden ook dat de man vorige week enkele dagen in Limburg is geweest. De politie wil niet ingaan op deze informatie.

Buren van de ontvoerder zijn overigens erg verbaasd over de aanhouding van de man. ,,Het zijn hele aardige mensen. Mijn kinderen kwamen daar regelmatig over de vloer. Ze waren heel begaan met kinderen'', vertelde de buurvrouw over de man en vrouw die in het huis in Ryptsjerk wonen. De man was geen bekende van de politie. Maandagavond gaf de politie in het televisieprogramma `Opsporing Verzocht' nieuwe informatie over de ontvoeringszaak vrij. Daarop volgden negentig nieuwe tips, zo meldde de politie dinsdag.

De politie vertelde eerder dat Lusanne tijdens haar ontvoering in Limburg en vermoedelijk in België en Duitsland verbleef. Ze droeg een verband voor haar ogen. Zo heeft ze met een van de ontvoerders ook een patatje gegeten op een terras langs de weg.