Onthullend: NRC Klatergoud-Index

Bepaal zelf de stand der sterren. Doe mee met de NRC Klatergoud-Index, die vandaag van start gaat.

Hoe populair is Vanessa bij lezers van NRC Handelsblad, op dit moment? Geen mens die het weet. Nog niet. Vanaf volgende week valt in deze bijlage, Leven &cetera, een indicatie te krijgen van de populariteit van sterren als Vanessa en andere, internationale, beroemdheden bij lezers van deze krant. Omdat we vandaag beginnen met de NRC Klatergoud-Index.

Lezers kunnen door een e-mail aan klatergoud@nrc.nl zelf bepalen wie zij in die week de meeste roem toewensen.

Voormalig zangeres Vanessa alias Connie Breukhoven is op dit moment in het nieuws, omdat haar twee oudste kinderen een ruzie op de band opgenomen hebben, en de band aan de bladen zouden willen verkopen. Dat zeiden althans Connie Breukhoven (Vanessa) en haar man in De Telegraaf. De kinderen spraken dat op tv weer tegen.

Dat glitterkoersen van sterren kunnen dalen en stijgen was al bekend (`Opgaan, blinken en verzinken') , en de NRC Klatergoud-Index is een variant van de sterrenbeurs van de BBC, de Celebdaq, waar `aandelen' van sterren virtueel verhandeld worden op internet. Deze Celebdaq, een samentrekking van celebrities (beroemdheden) en de Amerikaanse beursnaam Nasdaq, is ook het voorbeeld voor de Sterrenbeurs, het beroemdheden-beursspektakel waarmee De Telegraaf en de omroep SBS 6 volgend weekeinde beginnen.

Vanaf 15 september kan er via internet (www.sterrenbeurs.nl) worden `gehandeld' in sterrenreputaties van 150 Bekende Nederlanders. Wie die 150 zijn wordt op 12 september duidelijk. Bij Sterrenbeurs hoort, net als bij Celebdaq, een tv-programma. Adam Curry en Robert ten Brink zijn de presentatoren. Er zijn meer Nederlandse Celebdaq varianten, zoals Hitmaster, van Radio 538, waar virtueel in popsterren- en dj-reputaties wordt gehandeld. En de clipzender The Box heeft een programma waarbij je kan speculeren op de populariteit van muziekclips.

KLATERGOUD

De Nederlandse varianten van Celebdaq zijn jammer genoeg nogal beperkt: Hitmaster doet alleen popsterren, The Box alleen clips, Sterrenbeurs Nederlandse `beroemdheden'. Maar de wereld van de populaire cultuur is kosmopolitisch: Madonna en filmster Ewan McGregor dingen hier evenzeer mee om de aandacht van het publiek als actrice Kim van Kooten en filmster Katja Schuurman.

Om inzicht in die strijd om de publieksgunst te krijgen, begint Leven &cetera de NRC Klatergoud-Index. Elke week, van zaterdag tot donderdag mogen lezers zelf iemand opgeven, uit Nederland of daarbuiten, van wie zij vinden dat die op de NRC Klatergoud-Index moet staan.

Die opgave moet met redenen omkleed zijn: in maximaal drie regels moet aangegeven worden waarom de voorgestelde ster een plaats verdient. Meedoen is eenvoudig: stuur een e-mail met de naam van de ster die volgens u een plaats verdient op de NRC Klatergoud-Index aan klatergoud@nrc.nl

Deelnemers aan de NRC Klatergoud-Index maken kans op een bescheiden prijs. Volgende week is die prijs een dvd met twee films van Theo van Gogh: Blind Date en 06.

NRC KLATERGOUD-INDEX

Vanessa kan op de NRC Klatergoud-Index komen, maar er zijn meer kandidaten. Wij doen hieronder een greep. U kunt zelf de lijst beïnvloeden door uw favoriet te mailen aan klatergoud

1. Madonna voert de lijst aan, vanwege de inmiddels beroemde tongzoen met Britney Spears en Christina Aguilera bij de MTV Awards afgelopen week (zie voorpagina deze bijlage). Maar ook omdat zij binnenkort wereldwijd haar kinderboek The English Rose, publiceert.

2. Deze maand in twee bioscoopfilms te zien: Ewan McGregor, de 32-jarige Schotse acteur die in zijn films altijd zo graag uit de kleren wil. Nu is hij een romantisch rokende arbeider in Young Adam en staat hij in Down With Love (première 25 september) tegenover de mooie Renée `Bridget Jones' Zellweger.

3. De ster van Kim van Kooten is ook rijzende, vanwege de hoofdrol die ze speelt in de film Phileine zegt sorry!, volgende maand in de bioscoop, maar later deze maand al als Grote Openingsfilm van het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

4. Mooie jongen Johnny Depp is weer terug. De Hollywoodster, nu te zien in Pirates of The Caribbean, zei deze week in de Duitse pers dat hij niet meer in Amerika wil wonen vanwege het domme, agressieve politieke klimaat dat er heerst. Hij woont nu met vrouw Vanessa Paradis en kinderen in Zuid-Frankrijk.

5. Al lang iemand met een stevige glitterkoers: Gijs Scholten van Aschat – nu onder meer op de planken in Orkaters Hagedissenhuid, vanaf 23 oktober te zien in de verfilming van Maria `Oud Geld' Goos' succesvolle toneelstuk Cloaca. Daarin gaat hij van zijn vrouw af.

6. Jennifer Lopez' ster was dalende na de flopfilm Gigli die ze met haar verloofde Ben Affleck maakte, maar nu het stel de datum voor hun huwelijk bekend heeft gemaakt – volgende week zondag 14 september, in Santa Barbara, Californië, volgens de Amerikaanse pers – stijgt ze weer op de roembarometer.

7. Ook de glitterkoers van Katja Schuurman is omhoog gegaan, nu aangekondigd is dat ze de hoofdrol gaat spelen in een moderne tv-seriebewerking van het klassieke drama Medea, onder regie van Theo van Gogh, die eerder de film Interview met haar maakte.

8. De Duitse zangeres Nena (van de hit 99 Luftballons) gooit hoge ogen, vanwege haar come-back. Ze bestijgt met zangeres Kim Wilde, ook een vedette uit de jaren tachtig, de hitlijsten in Europa met het lied Anyplace, anywhere, anytime.

Stuur uw kandidaat voor de NRC Klatergoud-Index aan klatergoud@nrc.nl. Meerdere kandidaten inzenden mag, maar u mag per kandidaat maar één inzending per week doen. Zet in de mail WIE u kandideert voor de NRC Klatergoud-Index en leg in maximaal drie regels uit WAAROM. Vermeldt uw eigen naam en postadres. Mailen kan tot donderdagochtend 11 uur aan klatergoud@nrc.nl