Moslimstudentes moeten zich blootgeven

Met ingang van dit studiejaar mogen in Leiden islamitische studentes tijdens practica en werkgroepen geen gezichtsbedekkende kleding meer dragen. Ook bij identificatie, bijvoorbeeld bij tentamens, moeten niqaab, chador of burqa voortaan af. Met deze maatregel wil het Leidse college van bestuur de `broodnodige duidelijkheid' verschaffen. Sluiers `hinderen de non-verbale communicatie tussen student en docent en tussen studenten onderling', aldus collegevoorzitter Kist in een toelichting.

De maatregel geldt voor iedereen, ook voor de twee studentes Arabisch die afgelopen studiejaar in Leiden hun gezichtssluier wél mochten ophouden. Toen ze deze week werden ingelicht, hadden ze zich al voor het nieuwe studiejaar ingeschreven. Het afdoen van de sluier met het oog op identificatie leverde vorig jaar voor zover bekend geen problemen op.

Niet iedereen in Leiden is blij met de maatregel. `Ik ben mordicus tegen dit voorstel', stelde Rogier van Willigen (Studenten Groepering Leiden) tijdens de behandeling in de universiteitsraad (Mare, 4 sept). `De universiteit is eeuwen lang een vrijplaats geweest voor mensen met verschillende denkbeelden uit alle mogelijke culturen. Dat mag je op geen enkele manier inperken.'

Studentendecaan Leen Buis, die de nieuwe richtlijn officieel nog altijd moet vernemen, zal zich zo nodig samen met de gedupeerden beraden op hoe het verder moet met hun studie. Een overgangsregeling zit er niet in, zo laat Wim van Amerongen, woordvoerder van het college van bestuur, weten.

    • Dirk van Delft