Makelaars weigeren opdrachten

Eenvijfde van de Limburgse huizenverkopers die zich tot een makelaar wenden, wordt afgewezen. Omdat makelaars al ruim voldoende woningen in portefeuille hebben en huizenverkopers in hun ogen onredelijke eisen stellen, nemen de makelaars sommige nieuwe opdrachten meer aan.

Dat zegt P. Notten, bestuurslid van de regio Limburg van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De Limburgse woningmarkt reageert sterker op de economische teruggang dan die in andere delen van Nederland: de prijzen dalen er sneller en huizen staan langer te koop. Volgens Notten, zelf ook makelaar, zijn Limburgse makelaars ,,steeds meer genegen een opdracht te weigeren. Als je zoveel aanbod hebt als nu, kun je kritischer zijn.''

De Limburgse makelaars weigeren regelmatig opdrachten wanneer de huizenverkopers een in de ogen van de makelaar onredelijke verkoopprijs vragen. Dat is al zo wanneer de vraagprijs 5 procent boven de marktwaarde ligt. Notten: ,,Dan moet ik de opdracht weigeren en moet de opdrachtgever naar een ander. Dan ziet hij maar waar het schip strandt.''

In drie van de vier Limburgse NVM-regio's is het aantal verkochte woningen in het tweede kwartaal van dit jaar gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, met de regio's Zuid-Limburg (min 19 procent) en Roermond (min 11 procent) als uitschieters. Volgens de NVM zetten huizenverkopers zowel te hoog in met hun verkoopprijs als met de termijn waarin de woning verkocht moet zijn. ,,En daarbij is de prijs-kwaliteit-verhouding vaak ook nog verschrikkelijk.'' Een woningzoekende heeft in Limburg keuze uit veertig verschillende woningen binnen een afgesproken straal en prijsklasse.

makelaar: pagina 19

    • Freek Staps