Kruidenier

Hier een paar spelersnamen die u misschien doen denken dat u de verkeerde rubriek zit te lezen, namelijk die van hiernaast. Het komt niet zo vaak voor dat echt goede schakers echt goed bridgen. Schaakgrootmeester John van der Wiel en internationaal schaakmeester Rini Kuijf, beiden lid van de gerenomeerde Leidse bridgeclub Crash, vormen de uitzondering op de regel. Afgelopen zaterdag, tijdens de finale van de zomerdrives op de Scheveningse Marina Bridgeclub, kregen zij dit kleinslem voor hun kiezen:

N/Allen

♠ 10 7 6

♡ 8 5 4

♦ H 6

♣ H 10 8 4 3

♠ 5 4

♠ 8 2

♡ A H 10 3

♡ V B 9 7 2

♦ V 10 8 4 3

♦ B 9

♣ V 9

♣ B 7 5 2

♠ A H V B 9 3

♡ 3

♦ A 7 5 2

♣ A 6

West

Noord

Oost

Zuid

Van der Wiel

Kuijf

pas

pas

2♣

pas

2♦

pas

3♠

pas

4♣

pas

4♦

pas

4♠

pas

5♡

dbl

pas

pas

5♠

pas

6♠

a.p.

Drie schoppen gaf een slag of negen aan met schoppen als troef. Daarna volgde een serie controlebiedingen. Niet onlogisch dacht Van der Wiel dat zuid een renonce harten had. Hij startte daarom met troef. Dat was enigszins ongelukkig, want het zette zijn partner onder druk. Op het zeventje speelde Kuijf het tweetje bij. Goed gedaan van oost, die als een echte kruidenier goed op de kleintjes lette. De leider speelde ♣A, ♣H, ♦H, ♦A en ruiten getroefd, overgetroefd door Kuijf, met zijn zorgvuldig bewaarde troefacht. Het harten-naspel bezegelde het lot van het contract. De leider had natuurlijk loser-on-loser (harten weg) moeten spelen in de klaveren. Op de andere tafel misten NZ dit uitstekende slem (bijna altijd gemaakt met de ruitens 4-3) en gingen er veertien imps richting Leiden.

Ik mag u wijzen op de bridgesite van de krant. Na het zomerreces verschijnen er weer nieuwe columns. Deze week: de Illustere Elf (www.nrc.n/bridge).

    • Jan van Cleeff