Koploper Polen spaart angstige hockeyers

De Nederlandse hockeyploeg heeft het lot weer in eigen handen bij het Europees kampioenschap in Barcelona. Een dag na de afgetekende nederlaag tegen Engeland (0-3) won het elftal van bondscoach Joost Bellaart gisteren, zij het met opvallend veel pijn en moeite, van koploper Polen: 4-3.

Het geluk lachte de de olympisch kampioen toch al toe, want later op de dag beet Engeland de tanden stuk op het taaie Schotland: 1-2. Daardoor bezet Nederland na drie speelronden de eerste plaats, met weliswaar evenveel punten als Polen en Schotland maar een beter doelsaldo (+4). Nederland stuit morgen op Schotland en sluit de voorronde in groep B maandag af tegen Italië. De nummers één en twee plaatsen zich voor de halve finales.

Maar veel reden tot vreugde hadden de hockeyers niet, ondanks de sprong op de ranglijst. Aanleiding voor de somberheid was de fletse vertoning tegen de Oost-Europeanen, die dit voorjaar nog tot twee keer toe met ruime cijfers (10-0 en 5-2) waren verslagen. ,,Het Nederlands elftal onwaardig'', mopperde Bellaart dan ook na een wedstrijd waarin zijn ploeg angstig en onzeker over het kunstgras hobbelde, en geen moment de indruk wekte jacht te maken op de eerste Europese titel sinds 1987 (Moskou). ,,Onnodig spannend'', vond ook Johan Cruijff, gisteren aandachtig toeschouwer in het weer zorgwekkend lege Pau Negre-stadion.

Een sluitende verklaring voor het matte optreden, ruim anderhalve week na het winnen van de Champions Trophy in eigen land, had Bellaart niet. Al signaleerde hij wel een opmerkelijk verschil. ,,Tegen landen als Schotland en Engeland speel je ander hockey dan tijdens de Champions Trophy, als je aanvallende landen als Pakistan, India en Australië treft. Nu zijn de ruimtes klein en is het heel fysiek hockey. Feit is dat we in veertien dagen tijd heel diep gezonken zijn'', constateerde hij tegenover het persbureau ANP. ,,Dat verbaast me en het mag ook niet bij een ploeg met zulke ambities.''

Nederland bleef tegen Polen weliswaar steeds aan de goede kant van de score, maar Bellaart en zijn assistenten keken vanaf de zijlijn met een verre van geruststellend gevoel toe. Een nederlaag bleef de ploeg evenwel bespaard. Met dank vooral aan de strafcorner die, anders dan tegen Engeland (nul uit tien), ditmaal wel rendeerde: twee treffers (Taeke Taekema en Bram Lomans) uit vier pogingen.

Desondanks rook Polen, de nummer vijftien bij het WK in Maleisië (2002), zijn kans en streed de ploeg van topschutter Piotr Mikula, gisteren goed voor twee van de drie treffers, tot op het laatste moment voor zijn kansen. ,,Hoewel wij steeds voorstonden en beter begonnen, had Polen meer flair'', meende Bellaart. ,,Dat kan dus niet. Ik ben teleurgesteld in onze prestaties en dan bedoel ik niet winst of verlies, maar de uitstraling en de wijze waarop we ons presenteren.''

Tekenend voor de onmacht was de woede-uitbarsting van libero Erik Jazet, die de routinier in de 53ste minuut op een gele kaart kwam te staan, en dus een tijdstraf van vijf minuten. Polen wist de overtalsituatie niet uit te buiten, mede omdat Robert Grezeszczak kort daarop eveneens naar de kant moest na een overtreding op collega-aanvoerder Jeroen Delmee.

Sterspeler Teun de Nooijer, gisteren weer eens centrumspits in plaats van linkermiddenvelder, klampte zich naderhand vast aan de sleetse wijsheid dat latere kampioenen gedurende een toernooi altijd één mindere wedstrijd hebben. Maar: ,,We hebben het mes een beetje op de keel staan.''

Aanzienlijk vrolijker was de stemming gisteren bij de Nederlandse hockeysters, die ook hun derde groepswedstrijd winnend afsloten. Na Frankrijk (7-0), Azerbajdzjan (12-1) was het ditmaal de beurt aan Schotland: 7-0. Aanvoerster Mijntje Donners scoorde drie keer en voert met negen treffers de topscorerslijst aan.