Kip-ei probleem eindelijk opgelost

De kip was er het eerst. Eerder dan het ei. Eeuwenlang braken intellectuelen van diverse pluimage zich het hoofd over de vraag wat er eerder was, de kip of het ei.

Maar het bleek met een eenvoudig experiment onomstotelijk vast te stellen. Alice Shirell Kaswell mag dit op haar palmares bijschrijven. Zij verzond op een maandagochtend om 9:40 uur twee pakketjes vanaf een postkantoor in Cambridge, Massachusetts. In het ene zat een kip, in het andere een ei. Beide pakketjes werden verzonden naar een groot postkantoor in Manhattan – ongeveer de afstand Groningen-Maastricht. Vervolgens nam zij de trein naar New York om daar de zending af te wachten. Dat kon makkelijk want The Big Apple slaapt nooit en dus is dit postkantoor altijd open. De kip arriveerde woensdagochtend om 10:31 uur, het ei elf uur en zes minuten later (Annals of Improbable Research, 28 aug.). Een smet op dit onderzoek is dat nergens vermeld wordt dat het door in het dierenwelzijn bevoegde ethici werd goedgekeurd om een kip per post te verzenden. Anderzijds is het zo dat, gelet op de afhandeling van de vogelpestcrisis, alles lijkt te zijn toegestaan als het om pluimvee gaat.