Kaassoufflé

Mijn straat is een adres voor 'Bed & Breakfast' rijk. Een straat in Den Haag met het strand nabij, de gebouwen van het Joegoslavië-tribunaal en andere internationale organisaties om de hoek en veel ambassades op loopafstand. De B&B ontstond dertig jaar geleden bij toeval.

De buurvrouw van de eigenaars moest naar het ziekenhuis en vroeg om onderdak voor haar kostganger. Die schreef een lovend rapport naar het overheidskantoor dat verblijf regelt voor buitenlandse gasten. Er zijn nu eenmaal bezoekers die een huiselijke omgeving prefereren boven een hotel. Zo kwam het dat mevrouw, een bedrijfsmaatschappelijk werker, en meneer, expert in industriële waterbereiding en bodemchemie, transformeerden tot gastvrouw en -heer van een heuse B&B. Ze weten wat het is om in den vreemde te verblijven; ze woonden zelf in Ethiopië. Nu, na hun pensionering, kunnen ze zich helemaal wijden aan hun B&B. Het huis zit geregeld vol met gasten, die uit dank recepten afstaan. De Zwitserse Christine gaf tips voor het maken van kaassoufflé. Een echte, luchtige soufflé met gebolde kruin, die tot vermaak van de kinderen na verloop van tijd inzakte.

Ik geef een variatie op bedoeld recept. Smelt de boter. Voeg al roerend de bloem toe en laat het mengsel een minuut pruttelen. Schenk de melk erbij. Roer tot u een gladde saus hebt. Laat er de kaas in smelten en zet dan het vuur uit. Splits de eieren in dooiers en eiwitten. Klop de dooiers los en roer ze snel door de saus. Breng die op smaak met zout, peper, nootmuskaat en paprikapoeder. Laten afkoelen, terwijl u af en toe roert. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Vet een hoogwandige ovenschaal met boter in. Spatel het eiwit in twee of drie porties door de saus. Schep het mengsel in de schaal. Bak de soufflé op een rooster in het midden van de oven in ongeveer een half uur bruin en gaar (te controleren door er een satéstokje in te prikken). In een wijde schaal rijst de soufflé minder hoog dan in een smalle maar is eerder gaar. Direct serveren. U kunt er bijvoorbeeld salade en stokbrood bij eten.

    • Annelène van Eijndhoven