Israël blaast lid van Hamas op

Israëlische commando's hebben gisteren in Nablus een vermeende bommenmaker van Hamas gedood. Daarbij vernietigde het leger een compleet flatgebouw van zeven verdiepingen waar het lid van de moslimextremistische organisatie zich schuil hield.

Tijdens het vuurgevecht dat daar aan vooraf ging werd één Israëlische militair gedood. Vier anderen raakten gewond. Tientallen Palestijnen raakten dakloos.

De militaire actie kwam op het moment dat de Palestijnse minister-president Mahmoud Abbas vecht om politiek te overleven. De voorzitter van het Palestijnse parlement kondigde gisteren aan een motie van wantrouwen in stemming te brengen tegen de impopulaire Abbas. Volgens parlementsvoorzitter Ahmed Qureia, die zich aanvankelijk had uitgesproken tegen een de motie, zal de stemming volgende week plaats hebben.

Abbas zou vandaag achter gesloten deuren gesprekken houden met Palestijnse parlementariërs om zijn meningsverschillen met de Palestijnse president Yasser Arafat toe te lichten. Arafat weigert de macht over het grootste deel van de veiligheidsdiensten af te staan aan de Palestijnse Autoriteit. Dat is volgens Abbas de belangrijkste reden waarom hij niet in staat is Hamas en de Islamitische Jihad aan te pakken.

Vanuit Washington kreeg Abbas gisteren opnieuw politieke steun. Daar sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell de wens uit dat premier Abbas de macht krijgt over de Palestijnse veiligheidsdiensten. Volgens Powell is dat de enige mogelijkheid voor Abbas om ,,achter de terroristische organisaties aan te gaan''.

De Israëlische media onderwijl hebben bericht dat de Amerikaanse regering de mogelijke uitzetting door Israël van Arafat opnieuw in overweging heeft genomen. Volgens de Israëlische pers staat Washington dat toe wanneer grote Palestijnse aanslagen op Israëlische doelen blijven volgen.

Eerder deze week bevestigde de Israëlische minister van Defensie, Shaul Mofaz, die wens. Arafat zou mogelijk nog voor het einde van het jaar worden uitgewezen. Maar hij zei ook dat voorzichtigheid moet worden betracht om de positie van Abbas niet te ondermijnen. Israël hecht veel waarde aan de pogingen van Abbas tot het bereiken van een vredesregeling.