Huurmoordenaars ingezet voor doden officier van justitie

Amsterdamse criminelen hebben ,,een onbekend aantal Albanezen'' ingehuurd om de Amsterdamse officier van justitie J. Plooy om het leven te brengen. Dat heeft het openbaar ministerie gisteren bekendgemaakt.

Plooy, de leider van het onderzoek naar de reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, wordt al een maand 24 uur per dag bewaakt. Justitie zegt sinds begin augustus van de geplande moordaanslag te weten. De informatie over de aanslag wordt als ,,zeer betrouwbaar en geloofwaardig'' beoordeeld.

Justitie bracht het nieuws gisteren zelf naar buiten omdat het ,,binnen afzienbare tijd toch op straat zou liggen'', aldus de woordvoerder van het landelijk parket. De woordvoerder benadrukt dat de dreiging tegen Plooy niets te maken heeft met de rechtszaak tegen Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn. Plooy klaagde eerder dit jaar Van der G. met succes aan bij de rechtbank.

De nationale recherche, onderdeel van het korps landelijke politiediensten, is een onderzoek begonnen naar de opdrachtgevers van de geplande liquidatie van Plooy. Het onderzoek wordt geleid door officier van justitie Fred Teeven, oud-Kamerlid van Leefbaar Nederland.

Volgens de woordvoerder van het landelijk parket is de aanslag beraamd door Amsterdamse organisaties die zich bezighouden met internationale drugshandel en het witwassen van drugswinsten.

Het openbaar ministerie neemt het buitengewoon hoog op dat na een reeks liquidaties in criminele kringen het geweld zich nu tegen een lid van de magistratuur lijkt te keren. Als bestrijder van de zware georganiseerde misdaad is Plooy sinds enige jaren betrokken bij onderzoeken naar criminelen als Charles Z., Mink K. en Heineken-ontvoerder Willem Holleeder. Hij leidde ook onderzoeken naar de Joegoslavische crimineel Jocic en de lijfwachten van de in 2000 vermoorde Sam Klepper. Deze is een van de vele criminelen die de afgelopen jaren bij afrekeningen om het leven kwamen. Officier Plooy leidt het onderzoek naar deze liquidaties. Behalve Klepper werden ook George Plieger (2003), Heineken-ontvoerder Cor van Hout (2003), Jan Femer (2000) en Magdi Barsoum (2002) doodgeschoten. [Vervolg MOORDAANSLAG: pagina 3]

MOORDAANSLAG

Eerdere aanslagen

[Vervolg van pagina 1] Plooy is niet de eerste Amsterdamse officier van justitie op wie een aanslag wordt beraamd of gepleegd. In 1996, voorafgaand aan het proces tegen Johan V. `de Hakkelaar', kregen officieren Fred Teeven en Martin Witteveen politiebescherming nadat twee mannen een bomaanslag op hen hadden willen plegen. Justitie noemde het plan destijds ,,zeer serieus en ernstig''.

In 1994 werden op de toenmalige officier van justitie J. Valente aanslagen gepleegd. Twee keer werd geprobeerd Valente omver te rijden. Hij kon ternauwernood ontsnappen. Ook werd Valente door criminelen van zijn fiets getrokken en in een sloot gegooid. Daarbij werd hem gezegd dat hij de strijd tegen de misdaad diende te staken.