Haagse duinen

Volgens oud-planoloog Prins is het voor inwoners van de Randstad onmogelijk om in de Haagse duinen, dat bastion van militairen en waterwinners, door te dringen (NRC Handelsblad, 4 september).

In de dertiger jaren gingen wij op zondagen naar dat bastion en zagen kans om daarin als `gewone burgers' binnen te dringen. Meijendel was voor ons en voor vele anderen in die crisisjaren een vakantieoord.

Wat we toen niet wisten was dat `planologen' drukdoende waren het gebied om te toveren tot villawijken en zo Den Haag en omgeving zijn duinen te ontnemen. Het moest net als aan de Belgische kust onder de voet gelopen worden door bebouwing en wegenstelsels. Het simpele feit dat het een waterwingebied was, voorkwam dit.

Nu, in 2003, is het nog steeds een duingebied waar natuurbeleving voor iedereen mogelijk is. Ik kom in Meijendel geregeld gewone burgers tegen, die verdwaald zijn in de vrij toegankelijke delen.

In de Kijfhoek en Bierlap kan iedereen met een dagkaart een hele dag ronddwalen in een stuk natuur van ongekende schoonheid. De `duinpiepfluiter' zul je er niet verstoren, omdat die niet bestaat, maar een groot deel van de in Europa voorkomende vogels zijn hier waar te nemen.

`Stinken' doen er het kruipend stalkruid, de wilde liguster, de kamperfoelie en vele andere planten. Het is een uniek gebied, ik hoop dat het voor latere generaties behouden blijft.