Giant

De hele zomer hebben we haar kunnen bewonderen in het Filmmuseum: Elizabeth Taylor, en bij wijze van dessert nu ook op de dvd van Giant. Die film van George Stevens uit 1956 is vooral zo n mooie appendix op het Liz Taylor-retrospectief, omdat het grote Amerikaanse epos, zoals de film destijds werd omschreven, haar in zo n beetje alle hoedanigheden en levensfasen laat zien.

Klassieker Giant vertelt het verhaal van veeboer Bick Benedict (Rock Hudson), die boven zijn stand is getrouwd met de sjieke Leslie (Taylor) en hun beider verhouding met de van stalknecht tot oliemagnaat opgeklommen Jet Rink (James Dean in zijn laatste filmrol). Schrijfster Edna Ferber, naar wiens roman de film werd gemaakt, beschreef hun levens gedurende drie generaties. De film speelt in 1956, als de hoofdrolspelers op hun mooist, glanzendst en rimpelloost zijn.

De twee discs van de special edition zijn goed verzorgd, met waarschijnlijk zo'n beetje alles wat er nog aan beeldmateriaal van, over en omtrent de film beschikbaar was. Van oude televisiejournaals, tot verschoten toeristische filmpjes over de ranch in Marfa, West-Texas waar de film werd opgenomen. Op een gedegen commentaarkanaal geven filmcriticus Stephen Farber, scenarioschrijver Ivan Moffat en de zoon van regisseur Stevens veel interessante achtergrondinformatie.

Leuke weetjes van op de set en achter de schermen (je kijkt toch weer even anders naar Liz Taylor als je weet dat ze net bevallen was).