Fountains Of Wayne

Vergeleken bij de ruwe garagerock die nu en vogue is, behoort de melodieuze powerrock van de Amerikaanse groep Fountains Of Wayne alweer tot een vorige generatie.

Elk van de zestien songs op hun derde album Welcome Interstate Managers is een verzorgd miniatuurtje met een afgerond verhaal en een memorabel refrein, zodanig dat schrijver Nick Hornby hun tragische liefdeslied Hackensack aan een lijst van recente favorieten achterin zijn boek 31 Songs toevoegde. Songschrijvers Adam Schlesinger en Chris Collingwood transformeren het kleine leed en geluk van de Amerikaanse suburbia tot meeslepende korte verhalen, gevat in pakkende drie-minutenrock met fraaie samenzang. Gewone mensen als de vertegenwoordiger die piloot had willen worden (Bright future in sales) en de afgeleefde kantoorslaaf uit Hey Julie staan centraal, maar anders dan Bruce Springsteen voegt Fountains Of Wayne een verfrissend gevoel voor humor toe aan ambachtelijke rock met een melancholieke ondertoon.

Fountains Of Wayne: Welcome Interstate Managers (Virgin)

    • Jan Vollaard