Forss

Een `soul-hacker' noemt Eric Wahlforss, alias Forss, zich. Zijn computer is zijn wapen, zijn gereedschap, zijn instrument. Tijdens een interrailtrip in 2000 (gemaakt met een vals ticket op zak en een laptop op schoot) hackte de toen drieëntwintig-jarige Zweed de Europese ziel. Met snippers found footage en ingenieuze beats beschrijft hij zijn odyssee, een `journey of a young man through ancient landscapes' zoals de stem in `Journeyman' het noemt.

Forss' debuutplaat is te vinden in de bak Nu Jazz, maar Soulhack is moeilijker te catagoriseren dan het werk van in jazz gewortelde stijlmengers zoals Bugge Wesseltoft of Eric Truffaz.

Met zijn digitale knip-en-plakwerk zit Forss in de hoek van Squarepusher en Aphex Twins. Maar zijn afwerking is veel warmer en ruwer, terwijl de vervorming van orgels, bigband blazerssecties en funky bassen juist minder ver is doorgevoerd.

Heel soms vliegt de jonge Zweed uit de bocht als hij iets te veel breakbeats achter elkaar plaatst en de cd lijkt te blijven steken in een stotterend gehik. Maar verder is Soulhack een fascinerende luisterplaat met een energieke aanstekelijkheid.

Forss: Soulhack (Sonar Kollektiv, SK006LCD) Distr Lowlands

    • Edo Dijksterhuis