Een circusjongen

Er moeten er meer zijn zoals hij, maar grootmeester Harmen Jonkman, 28 jaar oud, is wel de onvermoeibaarste schaakreiziger die ik ken. Zo speelde hij bijvoorbeeld in juni van dit jaar eerst in het Golden Cleopatra toernooi in Kairo, waar de Russische Groninger Sergei Tiviakov vorig jaar 'wezens uit de parallelle wereld' fotografeerde. Tiviakov was er dit jaar niet en de parallelle wezens lieten zich niet meer zien.

Na Kairo speelde Jonkman toernooien in Haarlem, Philadelphia en Kapuskasing, waar het open kampioenschap van Canada op 20 juli eindigde. Twee dagen later begon het open kampioenschap van Nederland in Dieren.

Jonkman kon dat net halen. Een privé-vliegtuig bracht hem naar Toronto, vandaar vloog hij naar New York en vervolgens naar Schiphol. Snel in de trein naar Dieren en als er daar bij het station een taxi had gestaan, was hij nog voor het begin van de eerste ronde in de speelzaal geweest.

Die taxi stond er niet, dus Jonkman moest met twee zware koffers naar de toernooizaal waggelen, waar zijn klok al een tijdje liep. Ondanks zijn tijdshandicap kwam hij gewonnen te staan, maar toen sloeg de jetlag toe en maakte hij een fatale blunder.

Dat bedierf de schaakpret niet. Jonkman speelde het toernooi in Dieren tot het eind en twee dagen later begon hij alweer aan een nieuw toernooi in Vlissingen. 'Wie zit je op de hielen?', zou je hem willen vragen, maar hij zou zich verbazen over die vraag, want hij is pas gelukkig wanneer hij met het reizende schaakcircus mee kan trekken.

Jonkman-Haak, Vlissingen 2002. Wit begint en wint.

Hans Ree

Oplossing Schaken: 1. Lf1-a6 en zwart gaf meteen op. Hij kan 2. Dxb7+ niet goed verhinderen. Na 1...Lc6 komt 2. Dxc6+ en na 1...bxa6 wint wit met 2. Da8+ Lb8 3. Txc5+.

    • Hans Ree