Colder

Met de cd Again van Colder kun je alle kanten op. Er valt bij te loungen, loom op te dansen, en de VPRO kan de nummers zo gebruiken als achtergrond bij een tv-reportage of serieuze documentaire. Wat maar wil zeggen dat Colder, het alter ego van de Fransman Marc Nguyen, op het eerste gehoor zweverig klinkt, maar voldoende diepte en verassingen biedt om steeds weer te verlokken.

Nguyen, een voormalig clip-regisseur, plukte uit verschillende richtingen. Zijn soundscapes hebben kalme, soms reggae-achtige ritmes. Met electronica schiep hij koele, wolkachtige klanken. Daarin ingebed vind je de opgewekt springerige funk-bas die in New York dezer dagen zo populair is (zoals bij The Rapture), die onmiddellijk doet denken aan de `dansen op de vulkaan'-stemming van midden jaren tachtig. Nyugens voordracht is nogal monotoon en staat in mooi contrast met de sprankelende accenten die hij als kleinoden in de instrumentaties verstopte. Uit al die onderdelen samen ontstond Again, een gevaarlijke cocktail van verleiding en afstoting.

Colder Again

    • Hester Carvalho