Athene 2004

Op 13 augustus van het volgend jaar worden in Athene de Olympische Spelen geopend. Dat is zeker, hoe stroef de voorbereidingen ook verlopen. Behoudens wat lichthoofdige Grieken onder leiding van de oogverblindende organisatievoorzitter, Gianna Angelopoulos, en de door olympische iealen bedwelmde leden van de Internationaal Olympisch Comité, is iedereen sceptisch over wat ons in en rondom Athene te wachten staat. Zijn de accommodaties op tijd klaar? Zijn de klimatologische omstandigheden midden augustus wel verantwoord? Loopt het verkeer in de altijd overvolle Griekse metropool niet vast? Wie neemt de moeite zich naar de immer verstikkende stad te begeven, om sporters aan te moedigen? Het Plaka, de wijk van eethuisjes en terrasjes aan de voet van de Akropolis, kan in deze periode maar beter worden vermeden. Veel Atheners zullen zoals elke zomer de hitte en de smog ontvluchten en zich nestelen op een eiland. `Hoezo sport in augustus?' Maar toch Spelen in Athene. Omdat meer dan 2.700 jaar geleden de Spelen er ontstonden, omdat 108 jaar geleden de Spelen er werden heringevoerd? Lovenswaardig die tradities en dat eerbetoon aan helden. Aandoenlijk die strijd om medailles. Maar wordt het niet tijd de Spelen op een koele steppe te organiseren waar het voor de sporter aangenaam toeven is en waar degenen die niets met sport hebben er geen hinder van ondervinden? Alles zou beter zijn dan Athene. De olympische vlag wappert al in Athene, met op de achtergrond de Akropolis.

Eerste aflevering van een fotoserie over Athene 2004.