Asielverzoeken

Waarom heten mensen die een asielverzoek indienen, toch asielzoekers? En geen asielverzoekers? De Nederlandse staat had het fatsoen niet eens, om hun vraag als een legitiem verzoek te zien en te behandelen. Over normen en waarden gesproken. Nu, jaren later, wordt een willekeurig besluit genomen. Er wordt een dag geprikt. Jij mag blijven en jij kwam een dag te laat, dus jij moet weg.

Het ergste vind ik de vernietiging van menselijk kapitaal.

Al die duizenden fatsoenlijke asielverzoekers die in stilte zaten te wachten. Die erin zijn geslaagd om ondanks jarenlang pingpongen en gepingpongd worden niet gek te worden, of depressief, of apathisch. Die onze taal hebben geleerd en hun kinderen leuke Nederlanders laten worden. Die hun geloof in ons en in een toekomst met ons, jarenlang overeind hebben gehouden. Zulke sterke mensen hebben we zo hard nodig, daar moeten we zuinig op zijn. Maar we gooien ze gewoon weg en vinden dat legitiem. Na een uiterst dubieuze en drastische `afvalscheiding'.