Arrestatie journalist

De Spaanse politie heeft gisteren in de stad Granada de journalist Tayseer Alouni gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht banden te hebben met het terreurnetwerk Al-Qaeda van Osama bin Laden. Alouni, geboren in Syrië maar inmiddels met Spaanse nationaliteit, werkt voor de Arabische nieuwszender Al-Jazira. Hij was een van de weinige journalisten die destijds van de Talibaan in Afghanistan mochten werken. In 2001 maakte hij een interview met Osama bin Laden.

De arrestatie van Alouni, die volgens de Spaanse krant El Mundo correspondent in Spanje zou worden, maakt deel uit van een onderzoek naar terreurnetwerken in Spanje door onderzoeksrechter Baltasar Garzón. Al-Jazira heeft verontwaardigd gereageerd op arrestatie. ,,Er zijn meer journalisten bekend met verdachten van Al-Qaeda en er zijn meer nieuwszenders die opnamen van Al-Qaeda verklaringen uitzenden'', aldus hoofdredacteur Ibrahim Hilal. ,,Waarom wordt dan de correspondent van Al-Jazira gearresteerd?''

Volgens bronnen bij justitie wordt Alouni ervan verdacht te zijn opgetreden als boodschapper voor Al-Qaeda in Europa. Alouni zou tot de terreurcel van Imad Eddim Barakat Yarkas behoren, ook bekend als Abu Dahdah, die in Spanje vastzit op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.