Alles beter in de tweede serie 24

Aan 24 doen tientallen acteurs mee, waaronder heel goede als Dennis Haysbert en Kiefer Sutherland. Maar de echte hoofdrol speelt Spanning. Daarom onthul ik bijna niets over wat er in deze tweede reeks van 24 afleveringen gaat gebeuren.

In 2001 geloofde producent Joel Surnow zelf amper dat hij een politieke actiethriller mocht maken die een half jaar lang elke week de gebeurtenissen van 1 uur uit een etmaal behandelde. Maar kritiek en publiek waren meteen laaiend enthousiast over de formule waarin de tijd op het scherm even snel gaat als thuis. Sindsdien hoorden miljoenen kijkers agent Jack Bauer met geladen stem wekelijks zuchten: ,,Today is the longest day of my life.''

Dat had-ie gedroomd. Achttien maanden na het slot van de eerste serie, waarin op de valreep zijn vrouw vermoord werd, begint het allemaal opnieuw, en met nog meer kracht. Een kalm vistripje van president Palmer wordt onderbroken met dringend nieuws. Al snel is de situatie rond de president zo onheilspellend dat Bauer – sinds de dood van zijn vrouw een beetje op drift en met verlof gestuurd – snel moet terugkeren naar zijn oude antiterreurafdeling CTU.

De eerste keer dat Jack in beeld komt moet u niet schrikken van zijn baardje en vage gedrag. Het gaat over en al snel is hij weer de oude. Of liever, tweemaal zo maniakaal als de oude, want de manier waarop hij zich nu in dienst van het goede durft te laten gaan, is zonder meer schokkend.

Deze tweede serie – die overigens om 8 uur 's morgens in plaats van middernacht begint en eindigt – is beter dan de eerste, al is de schok van het nieuwe helaas nooit te herhalen. De spanning is nog hoger, het acteren beter en de fysieke ontberingen ondraaglijk tastbaar. Veel meer dan bij de eerste serie merk je dat de makers jarenlang de spionageserie Nikita maakten. De sadistische martelscènes zijn bijna letterlijke kopieën.

Alles is beter, behalve Jack Bauers dochter Kim, die is nog even stompzinnig op zoek naar onnodige verwikkelingen als in de eerste reeks.

De serie was al bij de BBC te zien. Wat achteraf tegenvalt is hoe je na 24 uur toch met vragen blijft zitten. Vooral het complot rond de president wordt niet echt opgelost. Maar dat gebeurt hopelijk in de derde serie, die nu wordt gefilmd.

24, tweede reeks. Yorin, zondag, 22.00-23.00u.

    • Dirk Limburg