Achtervolging van drie weken op zee

Australische mariniers hebben bijna drie weken achter Uruguayaanse vissers aangezeten, die illegaal Patagonische tandvissen hadden gevangen in de buurt van de Heard-eiland, 4.000 kilometer ten zuidwesten van Australië.

Tegen de BBC zeiden de mariniers, die intussen in Kaapstad zijn aangekomen, dat ze metershoge golven, ijsschotsen en orkaanachtige stormen hadden getrotseerd om de Viarsa te pakken te krijgen. De kapitein van de vissersboot negeerde verzoeken om te stoppen. De boot had inmiddels duizenden zeemijlen afgelegd toen de Australiërs steun kregen van een Brits en een Zuid-Afrikaans schip.

Na 20 dagen werd de Viarsa, die probeerde in de richting van Montevideo te ontsnappen, uiteindelijk met succes geënterd. Aan boord vonden de mariniers 85 ton van de zeldzame tandvissen. De waarde ervan bedraagt ongeveer 950.000 euro; een volledige scheepslading van de vissen zou zo'n 3 miljoen euro waard zijn geweest.

De tandvis geldt in Amerika en Azië als een delicatesse. Milieubeschermers vrezen dat de Patagonische en ook de Antarctische tandvis binnen vijf jaar volledig zijn uitgestorven als ze niet snel beter worden beschermd. De tot twee meter lange vissen groeien langzaam en planten zich traag voort, waardoor ze extra gevoelig zijn voor overbevissing.

De stropers zijn gearresteerd en zullen in Australië worden berecht. Ze kunnen worden veroordeeld tot maximaal een jaar gevangenisstraf en een gezamenlijke boete van 350.000 dollar.