Aandelen van Thialf naar Duitse belegger

De aandelen van ijsstadion Thialf komen volgende week in Duitse handen. De eigenaar van de aandelen, de Friese ondernemer Anton Zeilstra, wil de aandelen verkopen aan een Duitse beleggingsgroep. Dat heeft Zeilstra tegen deze krant gezegd.

Zeilstra, eigenaar van het voedingssupplementenbedrijf Dutch Nutrition Concept, kocht vier weken geleden de aandelen van Thialf. Die waren ondergebracht bij het Belgische bedrijf Campagnard van zakenman Joop van Bekkum.

Zeilstra wil de aandelen verkopen omdat hij geen enkel contact heeft gekregen met de stichting Thialf die de zeggenschap over het stadion heeft. In die stichting zijn onder meer de financiers Staalbankiers, bierbrouwer Interbrew en Essent vertegenwoordigd.

,,Ik heb de afgelopen weken meer dan tien keer geprobeerd in contact te komen met de stichting'', zegt Zeilstra. ,,Men heeft niet eens de moeite genomen om mij terug te bellen. Ik wilde zaken doen met de financiers van Thialf, met de stichting, maar ik heb niets gehoord. Ik heb er mijn buik vol van. Ik kan een hele goede prijs krijgen voor de aandelen, meer dan ik had verwacht, dus dan moet het maar zo. Ik heb alles geprobeerd.'' Dinsdag zal de overname van de aandelen in Hannover worden bekrachtigd, aldus Zeilstra. De Duitsers hebben volgens hem grote plannen met Thialf.

De schulden van Thialf zijn zo hoog – volgens Zeilstra ongeveer negen miljoen euro – dat het nog de vraag is of het komende seizoen ijs kan worden gelegd. Zeilstra nam de aandelen van Thialf vorige maand over om het stadion te helpen met de schuldsanering, en om van Thialf weer een Fries bedrijf te maken, in ruil voor ,,een paar reclamebordjes'' langs de baan, zoals hij het noemde. De zakenman uit Aldtsjerk zag volop kansen voor een rendabel Thialf, mede omdat de ijsbaan in 1999 en 2000 nog met een positief bedrijfsresultaat van bijna een half miljoen euro draaide. ,,Heel veel geld kun je niet verdienen met Thialf, maar het kan wel rendabel draaien.''

Zeilstra zegt dat hij met de stichting Thialf ook wilde spreken over een overname van de aandelen, zodat het bedrijf met een doorzichtige structuur kon voortbestaan. ,,Maar zelfs daar heb ik niks op gehoord'', zegt Zeilstra. ,,Ze hebben geen bod gedaan.'' De Fries zegt verschillende pogingen te hebben gedaan om inzage te krijgen in de financiële problemen bij Thialf, maar ook daarin slaagde hij naar eigen zeggen niet. ,,Ze spelen een spelletje. Ik vermoed dat Essent, Interbrew en Staalbankiers hun eigen belangen hebben.''

Die investeerders staken de afgelopen jaren miljoenen in Thialf, onder meer voor de vernieuwing van de ijsbaan twee jaar geleden. Uit prognoses van Thialf blijkt dat het stadion in 2000 uitging van winstverwachtingen van bijna een miljoen euro in 2004. Maar na de modernisering (circa acht miljoen euro) grepen de financiers in omdat zij door de opgelopen schuldenlast een faillissement vreesden.

Zeilstra zegt in zijn korte periode als grootaandeelhouder vooral verbaasd te zijn over de verdeling van de opbrengsten van een toernooi als het Europees kampioenschap in Thialf. ,,Interim-directeur Jarko Nieweg van Thialf vertelde mij dat de schaatsbond KNSB van dat toernooi 1,9 miljoen euro aan tv-inkomsten en sponsorcontracten overhield, terwijl Thialf zelf maar een ton kreeg. Toen ik dat hoorde had was ik het al zat. De bobo's lopen met het geld weg en de gewone man moet voor Thialf betalen. Dit is niet mijn wereld.'' De KNSB doet geen mededelingen over de opbrengsten van het EK.

Zeilstra zegt dat hij het liefst Thialf in Friese handen had gehouden. ,,Bij onwil moet ik als zakenman kiezen voor mijn eigen zakelijk belang. Als geen enkel Nederlands bedrijf wil betalen voor de aandelen en een Duitse belegger betaalt mij een vermogen, dan denk ik: geld is geld.''

Zeilstra kwam in beeld doordat Van Bekkum in januari ,,door de financiers werd gedwongen zijn zeggenschap over het stadion op te geven'', aldus Zeilstra. Hoewel Van Bekkum juridisch eigenaar bleef van de aandelen, ging het beheer van het stadion over naar de stichting Thialf die door financiers was opgericht. Pas als het stadion over een eigen vermogen van 30 procent beschikt, krijgt de aandeelhouder de zeggenschap over Thialf terug. Ook Zeilstra, en straks een eventuele Duitse eigenaar, hebben met die clausule te maken.

Interim-directeur Nieweg en de stichting Thialf willen niet reageren op de financiële en juridische situatie van het stadion.

    • Rob Schoof