Weer minder woningen opgeleverd

De laatste anderhalf jaar zijn er opnieuw fors minder woningen opgeleverd dan in 2001. In het eerste half jaar van 2003 werd 19 procent minder woningen opgeleverd dan in het eerste half jaar van 2002.

Ook in 2002 zijn minder woningen opgeleverd dan in 2001. Het aantal woningen waarvoor een bouwvergunning werd verstrekt, is echter in het eerste half jaar van 2003 een kwart hoger dan in de eerste helft van 2002. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die vandaag bekend zijn gemaakt.

In de eerste helft van dit jaar zijn 19 duizend woningen opgeleverd, 4.500 minder dan in de eerste helft van 2002. De daling heeft zich volgens het CBS begin 2002 ingezet. In de provincies Gelderland en Zuid-Holland is de daling in het eerste half jaar van 2003 het grootst met meer dan 1.300 woningen.

Van elke vier opgeleverde woningen in Nederland staat er één in de provincie Zuid-Holland. Alleen in Groningen, Friesland en Drenthe is het aantal opgeleverde woningen gestegen, aldus het CBS.

Het aantal verstrekte bouwvergunningen in de eerste helft van dit jaar, is ten opzichte van het eerste half jaar van 2002 met 6.500 gestegen tot 34 duizend. In de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant is de toename het grootst. Alleen in Flevoland en Utrecht heeft het CBS een daling waargenomen.

Het aantal woningen waarvoor een bouwvergunning is verleend, stijgt sinds het vierde kwartaal van 2002, zegt het CBS. Gemiddeld is de periode tussen het verlenen van een bouwvergunning en de oplevering van een woning anderhalf tot twee jaar.