Vriendjes verzinnen een bordspel

Stef Leliveld (12) en Steven Deenstra (11) zijn twee ontzettende slimmeriken. In nog geen vijf dagen, om precies te zijn in viereneenhalve dag, verzonnen zij een bordspel, en het heet M'n eerste baantje.

Dit zonden ze in voor een prijsvraag van spellenfabrikant Jumbo en ze wonnen de eerste prijs! Over elf dagen ligt hun spel te koop in de speelgoedwinkels. Van het originele ontwerp zijn duizend exemplaren exact nagemaakt. Dat is vrij uniek, omdat er aan een spel vaak nog behoorlijk wat veranderd wordt voordat het in de winkel verschijnt. ,,Het is heel moeilijk om een bordspel te maken', zegt Stef. ,,Belangrijk zijn de spelregels en de indeling, en dat je het niet te moeilijk maakt.' ,,En waar het begin moet zijn', valt Steven hem bij. ,,We zijn eerst op school op de gang gaan zitten om samen te denken', zegt Stef. ,,Dat was niet zo moeilijk want wij zijn vrienden, dus waren we het met elkaar eens. Het moest een spel zijn dat wij zelf leuk vonden. Dan weet je zeker dat andere kinderen het ook graag spelen. We moesten af en toe gummen op het papier omdat het spel te groot werd.' Na drie dagen was het klad klaar. De andere anderhalve dag was voor de uitvoering. ,,Stef zat op de gang te computeren voor de omschrijving', vertelt Steven. ,,Ik was in de klas, want de andere kinderen hielpen bij het maken van het spel. Ik zei hoe het moest worden als de kinderen om hulp vroegen, bijvoorbeeld hoe groot het politiebureau moest zijn. We hebben nooit getwijfeld hoe het spel eruit moest komen te zien.' Bij M'n eerste baantje moet je zo snel mogelijk honderdvijftig euro bij elkaar verdienen en dat doe je door te werken. Bijvoorbeeld als pizzabezorger of als zeilinstructeur. Als je je pizza's snel wilt bezorgen zul je eerst je rijbewijs moeten halen, maar als je te hard rijdt dan krijg je een bekeuring. Dat kost je dan weer aardig wat euro's. ,,Werken voor euro's hoort er een beetje bij nu', vertelt Steven. ,,Vroeger had je veel werklozen. Nu heeft iedereen in Nederland zo'n beetje een baan.' Steven en Stef spelen zelf eigenlijk niet zo vaak een bordspel thuis. ,,Ik speel na school Nintendo en ik computer veel', zegt Stef. Hetzelfde geldt voor Steven. ,,Bordspellen doe ik eigenlijk alleen als ik bij oma op bezoek ben', zegt Stef. ,,Ik speel het als ik bij mijn nichtjes ben', zegt Steven. ,,Bordspellen zijn familiespellen, en voor als het regent.' Dan kijkt Stef met glinsterogen en zegt: ,,Maar vanavond als ik thuiskom ga ik natuurlijk wél meteen mijn eigen spel uitproberen!'