Sars-achtig virus in Z-China

Hongkongse wetenschappers hebben op een markt in Zuid-China een virus aangetroffen dat sterkt lijkt op het sars-virus. Dat blijkt uit een artikel dat vandaag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Het virus is aangetroffen in de aan Hongkong grenzende stad Shenzhen, waar civetkatten en andere marter-achtige wilde dieren worden verhandeld die men in Zuid-China als delicatesse beschouwt. Een deel van de geteste dieren, waaronder verder wasbeertjes, een fret en een das, bleek een corona-virus bij zich te dragen dat voor 99,8 procent gelijk is aan het virus dat bij mensen de besmettelijke longziekte sars veroorzaakt. Sars brak vorig jaar november voor het eerst uit in de Zuid-Chinese provincie Guangdong.

Een aantal handelaren dat met de dieren omgaat, blijkt antistoffen tegen het virus in het bloed te hebben, zo meldt het onderzoek verder. ,,Onze bevindingen suggereren dat de markten de gelegenheid bieden voor de dierlijke (corona)virussen om zich te vermenigvuldigen en om over te gaan op nieuwe gastheren, inclusief de mens'', aldus Science.

Het onderzoek bevestigt daarmee eerdere vermoedens dat het sars-virus oorspronkelijk van wilde dieren is overgesprongen op de mens. ,,Het is mogelijk dat (de dieren op de markt) allemaal geïnfecteerd zijn geraakt door een andere, tot nu toe onbekende dierlijke bron'', aldus de onderzoekers.

De Chinese overheid heeft gisteren gewaarschuwd tegen een mogelijke terugkeer van sars. Eerder deze week uitte de Wereldgezondheidsorganisatie WHO haar bezorgdheid over het feit dat er in China na juni geen nieuw mogelijk sars-geval is gemeld. Dit zou erop kunnen duiden dat China onvoldoende alert.