Rumoer over raketten in de voortuin

Twee weken geleden sloeg de marechaussee groot alarm over een lanceerinstallatie op een oprit in een woonwijk in Breezand. Het bleek een ongevaarlijk knutselwerk.

Een raketlanceerinstallatie in je voortuin moet wel verboden zijn, dacht de politie. Na vier bezoeken van marechaussee, politie, opsporingsdienst en een wapenexpert, bleek de door Nico Beerse uit Breezand opgeknapte Hawkloader toch geen ,,bedreigende situatie'' op te leveren. Hoewel voorzien van drie felrode namaakraketten, bleek het ding slechts een raketlader te zijn. En ook al was het een lanceerinstallatie geweest, dan hadden de raketten, die Beerse uit aan elkaar gelastte lantaarnpalen in elkaar had geknutseld, waarschijnlijk weinig potentieel gevaar opgeleverd.

Het rupsvoertuig, een raketlader uit de jaren '70 en afkomstig van het Amerikaanse leger, stond al anderhalf jaar te koop op de oprit van Beerse, toen een vakantievierende marechaussee uit Den Bosch twee weken geleden langsreed. ,,Zijn hoofd schoot zowat uit de kom'', lacht Beerse.

De man liet er geen gras over groeien, en belde zijn collega's in Den Helder. Dezelfde dag nog kreeg Beerse een telefoontje met het advies het uit de kluiten gewassen speelgoed van zijn oprit te verwijderen. Beerse, een 63-jarige elektrotechnicus die handelt in lantaarnpalen en elektriciteitskabels, vroeg waarom dat nodig was. Er ging teveel dreiging vanuit, vond de marechaussee, maar welke wet Beerse overtrad, wist men daar ook niet.

In wapens is Beerse ,,totaal niet geïnteresseerd''. Hij houdt van knutselen. Vroeger hield hij zich in zijn vrije tijd vooral met `tractorpulling' bezig. Toen hij daarop was uitgekeken, begon hij straalmotoren op te kopen, die hij samen met zijn zoon opknapte. Hij verkocht ze door aan klanten die een snelle speedboot, tractor of auto wilden. Zelf toerde hij nog een tijd met een omgebouwde auto door het land. ,,Geweldig was dat, 0-100 in twee seconden.''

Beerse kocht de Hawkloader twee jaar geleden bij een legerdump in Dordrecht. Na drie maanden klussen kwam hij in de oprit te staan. Beerse wilde het voertuig verkopen om een nog te verzinnen project te financieren. Om potentiële klanten te lokken, gooide Beerse er zijn omgebouwde lantaarnpalen op, en bond hij er een Amerikaanse vlag op. Hij had ontzettend veel bekijks. ,,Vooral Duitsers bleken gefascineerd te zijn.''

Bij het eerste politiebezoek na het telefoontje, liepen de twee marechaussees na tien minuten luid lachend weg. De raketlader wekte ook bij de overige agenten die langskwamen vooral de lachlust op. Toch bleven er steeds weer andere overheidsdienaren ze komen, maar Beerse bleef weigeren het ding weg te halen. Na het bezoek van de wapenexpert kreeg Beerse eindelijk zijn zin. Hoewel het voertuig formeel volgens de wet Wapens en Munitie strafbaar zou zijn, mocht hij het laten staan. Hij mag er alleen niet mee naar de dorpsbank rijden en de raketten op de gevel richten, kreeg hij mondeling uitgelegd. De politie kan gerust zijn. ,,Dat was ik niet van plan.''

    • Derk Stokmans