Rau wil geen tweede termijn

In Duitsland is de speurtocht naar een nieuw staatshoofd begonnen nadat bondspresident Johannes Rau (SPD) gisteravond bekend maakte niet herkiesbaar te zijn voor een tweede ambtstermijn. Rau bekleedt het goeddeels ceremoniële ambt sinds 1999.

Rau maakte op de trappen van Schloss Bellevue in Berlijn een einde aan maandenlange geruchten over zijn kandidatuur. Het besluit om niet te kandideren was, zei hij, ingegeven door persoonlijke overwegingen. Rau, om zijn zalvende toon en zijn gelovigheid ook wel 'broeder Johannes' genoemd, wordt 73. De populaire Rau zou bij de aanwijzing van een nieuw staatshoofd in mei volgend jaar overigens weinig kans maken.

De bondspresident wordt gekozen door een college dat uitsluitend voor dat doel bijeenkomt, de Bundesversammlung. De vergadering bestaat uit de 603 leden van de Bondsdag en 603 afgevaardigden uit de deelstaten, verdeeld naar bevolkingsaantal en politieke kleur van het deelstaatparlement.

In de vergadering die op 23 mei volgend jaar samenkomt heeft de conservatieve oppositie een meerderheid. Politieke analisten in Berlijn gaan ervan uit dat de kleine liberale FDP één lijn zal trekken met de christen-democraten. Of de FDP een eigen kandidaat naar voren schuift is nog niet bekend.

Als kanshebbers uit conservatieve hoek gelden de vroegere deelstaatpremier van Thüringen Bernhard Vogel en de zittende premier van Baden-Württemberg, Erwin Teufel. Genoemd worden ook buitenlandspecialist en ex-partijvoorzitter Wolfgang Schäuble, de vroegere minister van Milieu Klaus Töpfer en voormalig rechter van het Constitutionele Hof Paul Kirchhof. De partijvoorzitters Angela Merkel en Edmund Stoiber hebben gezegd het ambt niet te ambiëren. Desondanks sluiten commentatoren een kandidatuur-Stoiber niet uit. Binnen de SPD wordt al jaren geijverd voor een vrouwelijk staatshoofd. Als kanshebbers gelden de huidige minister voor Familiezaken Renate Schmidt en de directeur van de Goethe-instituten, Jutta Limbach.