Productie Sony onder de loep

Het Japanse elektronicaconcern Sony zal zijn manier van produceren grondig herzien om kosten te besparen. Dit najaar buigt de top van Sony zich over de nieuwe aanpak. Mogelijk gaat een deel van de productie, die nu nog voor 40 procent in Japan gebeurt, naar China.

In het eerste kwartaal (van april tot en met juni) zag het bedrijf zijn winst sterk teruglopen, terwijl het laatste kwartaal van het vorige boekjaar (tot en met maart) met verlies werd afgesloten. ,,Tot de bijeenkomst in het najaar kunnen we geen details geven over de aanpak'', aldus bestuursvoorzitter Nobuyuki Idei gisteren tijdens een bijeenkomst met dealers in Parijs. ,,Maar ondanks de lagere winstcijfers zijn we absoluut optimistisch over de toekomst.''

Idei liet weten dat vooral China als productieland interessant is. Volgens hem loopt dat land ,,twintig jaar achter'' in lonen. Daar zou ook Sony van profiteren.

Concurrent Philips, dat onlangs aankondigde het mes te zullen zetten in de 150 eigen fabrieken, produceert op dit moment al 30 procent van zijn spullen in China. Sony heeft geen productie in Nederland. Eerder werd al bekend dat het concern zijn Europese activiteiten in Londen bundelt, waardoor een honderdtal mensen vanuit de vestiging in Badhoevedorp naar Engeland zal gaan.

Doelstelling van Idei is om in 2006, wanneer Sony zestig jaar bestaat, een winstmarge te hebben van 10 procent, tegen 4 procent in het afgelopen boekjaar. Een ander doel is het verhogen van de omzet in Europa. Dat continent moet goed worden voor eenderde van de afzet (nu 22 procent). Volgens Göran Lindahl, verantwoordelijk voor Europa, laat Sony ,,veel te veel mogelijkheden'' lopen. ,,Vergeet niet dat hier een half miljard mensen zijn, veel meer dan in de Verenigde Staten en Japan.''