Positie van Hoon steeds kritieker

De toekomst van de Britse minister van Defensie, Geoff Hoon, is nog twijfelachtiger geworden na de onthulling, gisteren, dat hij zelf de beslissing nam om de naam van David Kelly openbaar te maken. Die openbaarmaking zou de belangrijkste factor zijn geweest bij de vermoedelijke zelfmoord van de wapenexpert, in juli.

Tegenover Lord Hutton, de rechter die de omstandigheden rond Kelly's dood onderzoekt, zei Hoon vorige maand dat hij nooit rechtstreeks betrokken was bij het naar buiten brengen van Kelly's naam. Een assistent van Hoon, Richard Taylor, vertelde gisteren echter dat Hoon begin juli een vergadering met Defensie-voorlichters heeft voorgezeten die het groene licht gaf de naam vrij te geven.

Afgesproken werd Kelly's naam te bevestigen tegenover journalisten als ze vroegen of hij volgens het ministerie de bron was van het omstreden BBC-bericht dat de regering bewijzen over Iraakse massavernietigingswapens had aangedikt. Dat journalisten naar Kelly zouden vragen, was toen al zo goed als zeker, omdat betrokken voorlichters een reeks aanwijzingen in diens richting hadden gegeven. Zo kregen drie kranten, de Financial Times, The Guardian en The Times kort daarop hun bevestiging. Aan Kelly vertelde het ministerie niets.

De verklaring over Hoons directe betrokkenheid betekent vrijwel zeker dat hij opnieuw door Hutton aan de tand zal worden gevoeld, als de hoorzittingen op 15 september worden hervat. Tijdens zijn optreden op 27 augustus zei Hoon dat hij ,,geen deel uitmaakte van discussies'' over de openbaarmaking van Kelly's naam. Die was volgens hem geregisseerd door functionarissen in Downing Street en door ambtenaren op zijn ministerie, maar buiten zijn gezichtsveld.

Het bericht is tevens meer slecht nieuws voor premier Blair, die tegen Hutton heeft gezegd verantwoordelijkheid te nemen voor alle besluiten die bijdroegen aan het bekend worden van Kelly's naam. Die openbaarmaking droeg rechtstreeks bij aan Kelly's dood. Keith Hawton, hoogleraar psychiatrie in Oxford en een autoriteit op het gebied van zelfmoord, zei eerder deze week tegen Hutton dat het een ,,extreem pijnlijk'' effect moet hebben gehad had op Kelly die het gevoel had gekregen dat hij ,,publiekelijk te schande werd gemaakt'', ook door zijn eigen werkgever.

De auteur van het omstreden BBC-verslag, Andrew Gilligan, wordt vrijwel zeker ook door Hutton teruggeroepen. Ook zijn getuigenverklaring staat op gespannen voet met die van anderen.