Olympic opgesplitst

Het Griekse parlement heeft gisteravond met 52 tegen 46 stemmen het regeringsproject aangenomen waarbij staatsbedrijf Olympic Airways wordt opgesplitst in een winstgevend deel dat alleen de vluchten voor zijn rekening neemt met behoud van de vloot van 44 toestellen, en een deel dat, belast met de oude schulden, de rest van het werk behartigt. De nieuwe onderneming, die in de herfst van start zal gaan, zou New Olympic Airways (NOA) heten en minder dan eenderde van het huidige personeel – 1.850 personen – zal ertoe behoren. Onder het personeel bestaat verzet; een 24-uursstaking werd gisteren onwettig verklaard, maar 170 vakbondsleden meldden zich ziek, waardoor tientallen vluchten moesten worden uitgesteld of afgelast. Stewards en stewardessen klagen dat de nieuwe wet oude CAO's ongedaan maakt en collectieve ontslagen mogelijk worden.

Vraag is of de Europese Commissie haar fiat zal geven aan de nieuwe constellatie. Luchtvaartmaatschappijen in de EU mogen niet van staatswege worden gesteund. Er hangt nog altijd een veroordeling volgens welke het `oude' Olympic 194 miljoen euro aan de Griekse staat moet teruggeven. De Griekse regering zegt dat zij met inschakeling van drie grote banken zal streven naar privatisering.

    • Frans van Hasselt