Nieuwe `grap' van Berlusconi: alle rechters zijn gek

Italië's premier Silvio Berlusconi blijft `grappen' maken. Nu weer in een interview in het Britse conservatieve weekblad The Spectator. Rechters, zo beweert hij, zijn ,,dubbel gek''. ,,Allereerst, omdat ze dat politiek gezien zijn. En daarnaast, omdat ze gewoon gek zijn.'' Om het werk van rechter te doen moet je ,,een psychische afwijking hebben, en antropologisch beschouwd anders zijn dan de rest van de mensheid''.

De publicatie gisteren leidde tot een golf van verontwaardiging in Italië. Volgens Berlusconi's woordvoerder, Paolo Bonaiuti, is er sprake van een misverstand. ,,In een zomerse babbel met een conservatieve geestverwant, hebben taalproblemen en de gebruikelijke journalistieke verfraaiing een paradoxale grap die gericht was op een aantal personen, veranderd in een algemene beschouwing over een hele beroepsgroep.'' Woordvoerder Sandro Bondi van Berlusconi's partij Forza Italia zei daarentegen dat Berlusconi ,,heeft gezegd wat de meerderheid van de Italianen denkt''.

,,Zijn we gek geworden'', zo ontplofte de Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi toen hij er van hoorde. Tegen zijn gewoonte reageerde hij meteen: ,,Italianen hebben vertrouwen in de rechters die, met alle moeilijkheden van dien, op onafhankelijke wijze de rechten van de burgers verdedigt.''

Toen Berlusconi hoorde wat voor storm hij had ontketend, kon hij zich zijn uitspraken eerst niet herinneren. ,,Het is al zo veel dagen geleden dat ik het interview heb gegeven'', zo parafraseert zijn woordvoerder hem ten overstaan van de Romeinse krant Il Messaggero. Vervolgens zou hij hebben gezegd: ,,Aha, het gaat om die twee Britse journalisten die ik zelfs nog heb uitgenodigd in mijn tuin... Hoe is het mogelijk. Zelfs een pure conservatief, een vriend van Thatcher levert me nu dergelijke streken'', daarmee verwijzend naar journalist Nicholas Farrel van The Spectator. Berlusconi had Farrel en diens hoofdredacteur uitgenodigd, nadat de eerste een vriendelijke column aan de zakenman-premier had gewijd.

Het gesprek met de premier verliep volgens Farrel in een gemoedelijke sfeer, zo vertelt hij vandaag in de Corriere della Sera. Hij en Berlusconi waren na de opmerkingen over gekke rechters in een onbedaarlijk lachen uitgebarsten, terwijl de bandrecorder alles netjes registreerde. Farrel: ,,Misschien mag een premier dit soort dingen niet zeggen, maar ik zag niks slechts in zijn woorden en heb het gepubliceerd. Het was een grap. Het spijt me dat ik hem in de problemen heb gebracht. Maar hij heeft het gezegd.''

    • Bas Mesters