Nicolas de Crécy verzint een nieuwe griezel

Uitgeverij Dupuis viert het vijftienjarige bestaan van haar `Vrije Vlucht-serie' met een stroom fraaie stripboeken. Daarmee geeft de in kinderstrips (Robbedoes) gespecialiseerde uitgever ruimte aan artistieke experimenten, zoals het originele Prosopopus van de hier nog vrij onbekende Nicolas de Crécy.

In de eerste platen wordt er ingezoomd op een straat in een grote, grauwe stad vol wolkenkrabbers. Een oude man wordt, vlak voordat hij in een limousine stapt, vermoord met een pistoolschot. De moordenaar vlucht, maar wordt wel geraakt door een kogel. Na een spannende achtervolging belandt hij uiteindelijk bij zijn vriendin in bed. En dan gebeurt er iets raars. Er stijgt een rood wolkje op uit het bloed van de overleden man. Een druppel bloed van de moordenaar kringelt even later op dezelfde manier omhoog, net als een spermavlek op de dij van zijn slapende vriendin en een rooksliert van een sigaret. De vier elementen vliegen naar elkaar toe en voilà: het `mythologische dier prosopopus' is geboren.

Dit gele, nijlpaardachtige droomwezen heeft geen kwaad in de zin en wil niets anders dan de hoofdpersoon knuffelen. Die probeert te ontsnappen aan de verstikkende liefde van wat hij aanvankelijk als een hallucinatie ervaart, maar hoe raak je iets kwijt dat eigenlijk niet echt bestaat? Het wordt allemaal nog gekker als de prosopopus met een videocamera gaat experimenteren. De videobeelden vormen een bruggetje naar een stroom flashbacks.

De Crécy combineert op een meesterlijke wijze grauwe, realistische beelden vol moord en doodslag met de wereld van het absurde. Het kleurgebruik levert betekenisvolle contrasten op, waarmee subtiel verschillende realiteitsniveaus worden aangegeven. De combinatie van onvoorwaardelijke liefde met eigenschappen als jaloezie, bazigheid, bovennatuurlijke kracht en kinderlijke experimenteerdrift maken de prosopopus tot een van de origineelste griezels die ooit zijn bedacht. Voeg daar de originele vormgeving aan toe, waarin tekstballonnen ontbreken, de filmische manier waarop De Crécy in- en uitzoomt, monteert en zijn personages laat acteren en je moet concluderen dat dit een van de beste strips van de afgelopen tijd is.

Nicolas de Crécy: Prosopopus. Dupuis, 104 blz. €12,50