`Mislukken top in Cancún schadelijk'

De belangrijkste Europese onderhandelaar, handelscommissaris Pascal Lamy, waarschuwt dat ,,slechte resultaten in Cancún slecht zullen zijn voor de wereldeconomie''.

Toch gaat de Europese Unie met optimisme de onderhandelingen in over de wereldhandel, volgende week in het Mexicaanse Cancún.

Lamy zei dit gisteren in Brussel op een gezamenlijke persconferentie met landbouwcommissaris Frans Fischler. De twee commissarissen zullen onderhandelen namens de vijftien lidstaten van de EU. Zij worden daarin bijgestaan door onder meer de handels- en landbouwministers van de EU-landen. Voor Nederland gaan minister Brinkhorst en staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken en minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking naar de conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Commissaris Fischler sprak gisteren over de ,,absolute noodzaak'' om de ontwikkelingslanden ,,een betere overeenkomst te geven'' in de huidige overlegronde van de WTO. Deze wordt ook wel de `ontwikkelingsronde' genoemd en moet uiterlijk eind volgend jaar tot een concreet resultaat leiden. Volgens Lamy is de conferentie in Cancún een succes wanneer de 146 deelnemende landen ,,er weggaan met het gevoel dat we dit tijdspad gaan halen''. De conferentie geldt dan ook als een ijkpunt halverwege de ronde.

In de `ontwikkelingsronde van Doha', zo genoemd naar de hoofdstad van Qatar waar de ronde in 2001 van start ging, liggen de geïndustrialiseerde landen onder vuur. De ontwikkelingslanden kritiseren vooral de houding van de Europese Unie, die niet bereid zou zijn een eind te maken aan hoge subsidies voor de eigen boeren, aan tariefmuren tegen importproducten, en ontwikkelingslanden niet meer markttoegang in de EU zou willen verlenen. Commissaris Fischler verwierp gisteren dit verwijt en stelde dat de EU nu al meer landbouwproducten uit ontwikkelingslanden importeert dan de VS, Australië, Japan en Canada samen.

Fischler zei ook dat het recentelijk met de Amerikanen ontworpen raamakkoord, dat moet leiden tot een landbouwovereenkomst in Cancún, voorziet in verdere reductie van Europese subsidies voor landbouwproducten. De totale landbouwuitgaven van de EU zullen dit jaar 43 miljard euro bedragen.

In juni kwamen de EU-landbouwministers een hervorming van het gezamenlijke landbouwbeleid overeen, waaronder een bevriezing van de uitgaven op het huidige niveau. Dit akkoord legde weer de basis voor een gezamenlijk Europees-Amerikaans voorstel begin vorige maand waarover in Cancún zal worden onderhandeld.