Minister Irak: geen Turkse vredestroepen

De nieuwe Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshiyar Zebari, heeft zich gisteren uitgesproken tegen de eventuele komst van Turkse vredestroepen naar Irak. Daarmee tekent zich een conflict af tussen het Iraakse interimbestuur en de Verenigde Staten, hoogste autoriteit in Irak. Die zijn juist met Turkije in gesprek over een vredesmissie in Irak. Zo'n Turkse eenheid zou mogelijk onderdeel zijn van een nieuwe VN-macht waarover gisteren in de VN-Veiligheidsraad de onderhandelingen zijn begonnen. Washington heeft nog niet gereageerd op Zebari's uitlatingen, maar Turkije heeft hem scherp gekritiseerd.

Minister Zebari, een Koerd, wees erop dat Turkse militaire activiteit in Noord-Irak tegen (Turks-)Koerdische rebellen ,,veel problemen en complicaties'' heeft gecreëerd. In een vraaggesprek met de Arabische satellietzender Al-Jazira zei hij dat de aanwezigheid van Turkse vredestroepen de veiligheid van Irak eerder zou ondermijnen dan verbeteren. Hij zei dat de Iraakse regeringsraad er de voorkeur aan geeft dat geen enkel buurland deelneemt aan vredesoperaties in Irak omdat ,,ze allemaal hun eigen politieke agenda zullen meebrengen''. De regeringsraad werd twee maanden geleden door de Amerikaanse autoriteiten benoemd. Eerder deze week benoemde de raad het nieuwe kabinet. De hoogste Amerikaanse bestuurder, Paul Bremer, zei dat de ,,dagelijkse regeringszaken'' in hun handen zijn.

In Ankara onderhandelen Amerikaanse en Turkse militaire functionarissen over de Turkse voorwaarden voor het zenden van troepen naar Irak – zoals naar verluidt dat de Amerikanen de bases ontmantelen van enkele duizenden rebellen van de Turks-Koerdische PKK in Noord-Irak. De PKK heeft maandag net zijn bestand met Turkije opgezegd. De missie is overigens zeer omstreden in de Turkse publieke opinie, maar een VN-paraplu zou daarin verandering kunnen brengen. Eerder is bekend geworden dat de VS graag willen dat Turkije troepen stuurt naar het onrustige gebied van Fallujah in Midden-Irak. De burgemeester van die stad heeft al gezegd dat daar niets van kan komen en de Turkse troepen ,,de hel'' beloofd als ze toch zouden komen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül, verweet Zebari meteen dat hij sprak ,,als Koerdische leider''. ,,Hij is niet alleen minister van de Koerdische regio, hij is de minister van Buitenlandse Zaken van heel Irak, aldus Gül. Een woordvoerder van Gül onderstreepte dat de uitspraken van Zebari – ,,een persoon die in zijn positie is gebracht met de goedkeuring van de VS'' – in strijd zijn met de Amerikaanse wensen. ,,Wij geloven dat de VS zonder twijfel deze tegenstrijdheid zullen ophelderen.''