Mediaregels VS opgeschort

Een federaal gerechtshof in Philadelphia heeft woensdag in een verrassende actie bepaald dat de nieuwe, soepelere mededingingsregels voor mediaconglomeraten niet mogen worden doorgevoerd. Eerst moeten ze opnieuw op hun juridische merites worden beoordeeld, een proces dat maanden in beslag kan nemen.

De regels, opgesteld door de Federal Communications Commission (FCC). hebben verregaande gevolgen voor het Amerikaanse medialandschap. Ze zouden deze maand in werking treden.

Een groep bestaande uit kleine radiostations, journalistenverenigingen en kerkelijke organisaties had een kort geding aangespannen tegen de FCC. Algemeen werd aangenomen dat de klagende partij weinig kans had in haar verzet tegen de groeiende macht van grote mediaondernemingen, maar een drietal rechters, onder wie twee benoemd door president Clinton, zag dat anders.

,,Gegeven het gewicht van deze kwestie en het publieke belang dat is gediend bij een passende oplossing van dit probleem, zien wij voldoende aanleiding om de invoering op te schorten zolang het juridische onderzoek voortduurt'', zegt het hof in een verklaring.

,,We zijn teleurgesteld door de uitspraak, maar we zullen ons standpunt fanatiek blijven verdedigen'', zo reageerde een woordvoerder van de FCC.

De door de FCC voorgestelde regels bepalen dat televisienetwerken een groter aandeel mogen hebben in hun lokale zendgemachtigden, en dat het verbod op het eigendom van zowel het lokale televisiekanaal als de lokale krant wordt opgeheven.

Behalve de grote televisienetwerken als NBC, CBS, FOX en ABC hebben ook bedrijven als The New York Times Company gelobbyd voor versoepeling van de mededingingsregels, die volgens hen gedateerd zijn. Een groter belang in lokale media zou hen meer armslag geven in de onderhandelingen met adverteerders.

Critici uit zowel progressieve als conservatieve hoek menen dat de nieuwe regels mediamonopolies in de hand werken, waardoor zij vrezen dat er minder ruimte is voor minderheidsstandpunten.