Krajicek actief voor `sportdesk' ABN

ABN Amro begint met oud-tennisser Richard Krajicek als `ambassadeur' een nieuwe dienst voor topsporters. De bank wil via de zogeheten Sportdesk het vermogen van topsporters en van opkomende talenten beheren.

Krajicek heeft een tweejarig contract met de bank gesloten. ,,Hij moet tussen de sporters en de bank in komen te staan. Hij legt de contacten met potentiële klanten, sporters zullen ook naar hem toe komen en hij kent natuurlijk veel makelaars en agenten in het professionele circuit'', aldus een woordvoerder van ABN Amro. Krajicek is momenteel ook directeur van het ABN-Amrotennistoernooi in Rotterdam.

De 31-jarige Krajicek, winnaar van Wimbledon in 1996, is het afgelopen jaar al voor de bank actief geweest. ABN Amro beheert inmiddels het vermogen van driehonderd professionals, vooral in Nederland en in Frankrijk. Dat aantal sporters, vanaf nu gebundeld via een `sportdesk', moet naar vijfhonderd, zo is het streven. Volgens een onafhankelijk onderzoek zijn alleen de 12.000 professionele sporters in Europa samen al goed voor een vermogen van 200 miljard euro. Dat komt neer op gemiddeld bijna 17 miljoen euro per topsporter. Ook banken als UBS, Credit Suisse en de Royal Bank of Scotland zijn actief in deze sector.

Volgens ABN Amro zijn er grote verschillen tussen sporters en andere gefortuneerde klanten. ,,Ze verdienen in korte tijd veel geld, vaak op jonge leeftijd, en ze zijn veel onderweg, zodat ook verschillende financiële diensten moeten worden verricht. En na hun carrière moeten ze kunnen leven van hun verdiensten.''

Volgens Krajicek heeft de topsporter in de praktijk geen tijd en zin om zijn financiële zaken te regelen. Hij zal zich de komende twee jaar circa vijftig dagen per jaar voor ABN Amro inzetten.