Korthals toch in raad van toezicht bij voetbalbond

Oud-minister Korthals (Justite) is de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van de sectie betaald voetbal van de KNVB. Ondanks de felle kritiek van Feyenoord-voorzitter Van den Herik werd Korthals gisteren tijdens de algemene ledenvergadering van de KNVB gekozen met 24 stemmen voor, vijf tegen en zeven onthoudingen.

Benk Korthals is de opvolger van Pieter Bouw, die in juni zijn functie neerlegde omdat hij het te druk had met zijn werk bij Swiss Air. Korthals werkte als advocaat en procureur in Rotterdam en was lid van de Tweede Kamer. In het tweede kabinet-Kok was hij minister van Justitie, in het eerste kabinet-Balkenende minister van Defensie.

De kandidaatstelling van Korthals stond vooraf al ter discussie. Van den Herik was fel gekant tegen zijn benoeming omdat hij zich onder Korthals' bewind als minister van Justitie persoonlijk voor de rechtbank moest verantwoorden in een onderzoek naar belastingfraude met transfers.

,,Hij is democratisch gekozen met een ruime meerderheid'', constateerde Van den Herik ,,Dit betekent dat ik in de toekomst geen vergaderingen meer bijwoon die door Korthals worden voorgezeten.'' Van den Herik zegt deze vergaderingen voortaan te delegeren aan zijn directieleden. Eerder liet hij weten te overwegen zich terug te trekken uit het betaalde voetbal als Korthals zou worden benoemd. Volgens hem zou binnen Feyenoord onder meer zijn bestuursleden grote druk op hem hebben uitgeoefend om aan te blijven.

Van den Herik spitste gisteren zijn kritiek op Korthals vooral toe op diens, zijn insziens, `gebrek aan affiniteit met het voetbal'. Korthals noemde de kritiek van Van den Herik `nogal dom'. ,,Hij moet weten dat ik me als minister niet kan bemoeien met rechtszaken. Dat is het terrein van de rechter. Daarnaast heb ik wel degelijk affiniteit met voetbal. Ik bezoek wedstrijden en weet er genoeg van. Maar als Van den Herik dat had willen weten, had hij contact met me kunnen opnemen.''

De buitengewone vergadering nam gisteren geruime tijd in beslag. ,,Er zijn nogal wat mensen lang aan het woord geweest'', aldus Henk Kesler, directeur betaald voetbal, na afloop. ,,Het belangrijkste bezwaar tegen de benoeming van Korthals was het feit dat hij niet uit de voetbalwereld afkomstig is. Maar dat is ook niet nodig. Hij moet onafhankelijk kunnen functioneren en goed begrijpen hoe bepaalde processen zich in bestuurlijk opzicht voltrekken.''

Kothals, die echter ook werd verweten niet te hebben meegewerkt aan een strafrechtelijk stadionverbod voor voetbalvandalen: ,,Ik ben iemand die altijd precies weet wat er speelt in het voetbal. Als je vraagt naar de opstelling van Feyenoord tegen Celtic in het jaar dat de club de Europa Cup 1 won, kan ik je die zo geven.''