Knooppunt Hoevelaken dicht voor alcoholcontrole

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft afgelopen nacht een nieuwe tactiek gebruikt om automobilisten op alcohol te controleren. Op knooppunt Hoevelaken had het KLPD de hoofdrijbanen van de snelwegen A1 en A28 vanuit alle richtingen afgesloten, zodat niemand kon ontkomen aan een blaastest. Dat heeft een woordvoerder van de KLPD gezegd.

De alcoholcontrole begon rond 22.00 uur gisteravond en duurde tot ongeveer 04.00 uur vanmorgen. Tussen de tachtig en honderd politieagenten werden ingezet om de controles op de parallelbanen uit te voeren en het verkeer in goede banen te leiden. ,,Je komt het plein niet voorbij zonder te blazen'', zei de woordvoerder tijdens de controle. Het is volgens hem de eerste keer dat de KLPD een verkeersknooppunt op dergelijke wijze afsloot voor een grote alcoholcontrole.

Bij de controle heeft de politie 2.866 automobilisten laten blazen. Vijftien mensen bleken te veel alcohol te hebben gedronken en kregen een proces-verbaal. Twee automobilisten moesten ook hun rijbewijs inleveren. De politie trof daarnaast in een auto twintig gram hasj aan. Deze werd in beslag genomen. Ook kreeg een automobilist een proces-verbaal omdat hij reed met een ongeldig rijbewijs, aldus de KLPD. Kort na het begin van de controle werd deze even gestaakt omdat er een file ontstond. De KLPD hield de controle in nauw overleg met Rijkswaterstaat, die er voor zorgde dat er extra verlichting aanwezig was.

Automobilisten die nuchter bleken, kregen een tegoedbon voor een gratis vlaai ter waarde van bijna negen euro. Met die ludieke actie wilden de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) en verkeersveiligheidsorganisatie 3VO goed gedrag belonen, aldus de KLPD-zegsman. Onder het motto `de Bob krijgt een bon' waren er volgens hem 2.000 bonnen te vergeven. Bob staat voor bewust onbeschonken bestuurder en hoort bij de campagne tegen het gebruik van alcohol in het verkeer.