Hockeyers overrompeld door Engeland

De Nederlandse hockeyploeg heeft zichzelf onnodig in de problemen gebracht bij het Europees kampioenschap in Barcelona. Engeland, de beoogde andere halve finalist in groep B, was gisteren met 3-0 te sterk voor de olympisch kampioen, die vandaag koploper Polen treft.

Nieuw punt(en)verlies betekent zo goed als zeker dat Nederland het lot niet meer in eigen handen heeft in de resterende twee groepsduels: zondag tegen Schotland en maandag tegen Italië. In dat geval kunnen Engeland en Polen, op voorwaarde dat beide landen de komende dagen geen of in elk geval weinig punten meer morsen, het maandagavond in de afsluitende groepswedstrijd op een akkoordje gooien.

Het duel tegen Engeland was, na het veredelde oefenpotje tegen Zwitserland (8-2), de eerste serieuze test voor de ploeg, die voor het eerst sinds 1987 weer eens Europees kampioen wil worden. Nederland was gewaarschuwd. In de aanloop naar het toernooi om de Champions Trophy, ruim anderhalve week geleden winnend afgesloten in Amstelveen, won de ploeg van bondscoach Mike Hamilton een van de twee onderlinge oefenduels: 3-4.

Van onderschatting was gisteren dan ook geen sprake, beweerde bondscoach Joost Bellaart na afloop. Desondanks bleef zijn ploeg het antwoord schuldig op het weliswaar eendimensionale, maar verrassend effectieve spel van het elftal, dat tot de grijze middenmoot van het internationale hockey behoort. Slechts acht keer dook Engeland op in de Nederlandse cirkel, drie keer was het raak en telkens door toedoen van de spits, die in zijn 36ste interland de dag van zijn leven beleefde: Martin Jones.

,,We hebben een les in efficiency gehad'', luidde de nuchtere analyse van Bellaart, die opnieuw moest constateren dat zijn defensie nog altijd een verre van betrouwbare indruk maakt. Dat euvel kwam al eerder aan het licht, maar bleef zonder gevolgen omdat de rest van het elftal, de aanvallers met name, hun taken naar behoren uitvoerden en scoorden. Maar het was een veeg teken dat de ploeg tijdens de Champions Trophy in zes duels liefst dertien tegentreffers moest incasseren.

Tegen Engeland keek Nederland al na drie minuten tegen een achterstand aan, toen Jones de eerste van de in totaal vier Engelse strafcorners benutte. Die klap kwam hard aan. ,,We verloren de kop een beetje en hielden te weinig mensen achter de bal'', sprak libero Erik Jazet, met zijn 32 jaar de veteraan van de ploeg, naderhand enigszins schuldbewust.

Tot overmaat van ramp liet ook het gevreesde wapen het afweten: de strafcorner. Tien keer maar liefst mocht Nederland gisteren aanleggen voor een korte hoekslag, maar de pogingen van het veelgeprezen duo Taeke Taekema/Bram Lomans stierven een voor een in schoonheid. Met dank vooral aan doelman Simon Mason, de 30-jarige routinier van Reading die dinsdag ook al een hoofdrol vervulde, toen Engeland zich bijna verslikte in `hockeydwerg' Italië (2-2).

Mason voorkwam eveneens een velddoelpunt, tot verbijstering van Bellaart. De laatste keer dat Nederland niet tot scoren kwam, was anderhalf jaar geleden bij het wereldkampioenschap in Kuala Lumpur, waar de latere kampioen Duitsland de ploeg in de voorronde met 1-0 versloeg. In de daaropvolgende 43 interlands vond Nederland telkens minimaal één keer het vijandelijke doel.

Aanvoerder Jeroen Delmee weet de nederlaag tegen Engeland, de grootste sinds 1939 in Luton (3-0), aan de té aanvallende tactiek. ,,Ik beschouw dit als een goede les voor de jonge jongens'', zei de spelverdeler. ,,Zij zijn even wakker geschud. Nu ondervinden zij dat het winnen van een Champions Trophy in Amstelveen niet gelijkgesteld kan worden met een EK. Dat is wel even wat anders, zo blijkt.''

Hoop kunnen Bellaart en de zijnen putten uit het verleden. In de zes voorgaande edities van het EK verloor Nederland vier keer de finale van Duitsland. Tweemaal (1983 en 1987) troffen de landen elkaar in de halve eindstrijd, en beide keren trok Nederland, de latere kampioen, aan het langste eind.

Zo moeilijk als de mannen het hadden, zo makkelijk had de Nederlandse vrouwenploeg het gisteren. EK-debutant Azerbajdzjan trad op als sparringpartner en ging met 12-1 over de knie bij de titelverdediger. Zo pover was het verweer van de Azeri's dat bondscoach Marc Lammers in de rust bij de stand 6-0 besloot om, bij wijze van experiment, zijn keepster Clarinda Sinnige naar de kant te halen. Met Janneke Schopman, voorzien van speciale been- en gezichtsbeschermers, als `vliegende keep' liep Nederland uit naar 10-0. Pas toen de verdedigster van Den Bosch werd gepasseerd (10-1), keerde Sinnige terug in het veld.

Aanvoerster en recordinternational Mijntje Donners speelde haar tweehonderdste interland en luisterde haar jubileum op met vier doelpunten.