Heineken stoot 450 banen af

Bierbrouwer Heineken gaat de komende twee jaar 450 arbeidsplaatsen schrappen in Nederland. De reorganisatie is nodig door de dalende bierverkoop in Nederland, zo liet Heineken vanmorgen weten.

Dat de brouwer van onder meer Heineken- en Amstelbier problemen heeft, is geen verrassing. Eind juni moest Heineken, de derde brouwer ter wereld, de eerste winstwaarschuwing in zijn geschiedenis afgeven. Het bedrijf zei toen dat het last had van de dure euro, de hogere pensioenlasten en dalende bierverkopen in een aantal landen, waaronder Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Daardoor staat de omzetgroei onder druk en zal de winst over de eerste helft van 2003 waarschijnlijk uitkomen op hetzelfde niveau als in dezelfde periode van vorig jaar. Heineken publiceert komende woensdag zijn resultaten over de eerste zes maanden van dit jaar.

De daling van de bierconsumptie in Nederland is structureel, aldus Heineken. De reorganisatie is nodig om de effecten van de afbrokkelende verkopen op te vangen. ,,De in gang gezette maatregelen zijn nodig om de leidende positie in Nederland te kunnen blijven versterken'', zo stelt het bedrijf in een verklaring. In 1990 dronk de Nederlander nog 85 liter bier per persoon per jaar; vorig jaar was dat 79 liter bier.

Arbeidsplaatsen zullen door de hele organisatie en op alle niveaus worden geschrapt. Het concern, dat vorig jaar al een sociaal plan overeenkwam met de vakbonden, zal de komende twee jaar beslissen welke functies worden weggesaneerd. Het staat inmiddels wel vast dat de meeste banen zullen verdwijnen bij de productieafdelingen en bij de ondersteunende afdelingen. Bij Heineken, waaronder ook Brand en Vrumona (Sourcy, Sisi) vallen, in Nederland werken in totaal 5.750 mensen.

De ondersteunende functies, waaronder bijvoorbeeld de administratie en facilitaire diensten, zitten nu nog door de hele organisatie heen. Het is de bedoeling dat deze diensten worden gecentraliseerd om op die manier de efficiëncy te verbeteren en de kosten te drukken.

Om de kosten van de reorganisatie te dekken zal Heineken dit jaar een voorziening treffen van 70 miljoen euro. Dit bedrag verwacht Heineken in drie jaar te hebben terugverdiend. Het bedrijf zal de betrokken medewerkers één tot anderhalf jaar begeleiden met het zoeken naar een nieuwe functie, in eerste instantie binnen Heineken en anders buiten het bedrijf. Als er geen ander werk wordt gevonden, zal er gedwongen ontslag plaatsvinden en is er een afvloeiingsregeling.